НОВЕ МЕРЕ Вучић: Од 17 до 5 ујутру забрана кретања

Председник Вучић предложиће продужетак полицијског часова Влади, од 17 сати до 5 ујутру, рекао је на конференцији за медије.

Председник је рекао да ће ове мере предложити премијерки Ани Брнабић.

– Не терајте ме да уведемо полицијски час 24 сата дневно. Погледајте Италију – у дану је умрло 793 људи. Да ли људи разумете шта се дешава? Не говорим ово због политике. Молим вас не излазите из куће. Уколико људи не остају у кућама, већ од понедељак може бити полицијски час од 13 сати, а после тога можда и 24 сата – рекао је он.

Имамо 11 људи на респираторима, имамо једног преминулог, и зато вечерас предлажем Влади нове мере. Полицијски сат ће од сутра да траје од 17 до 5 ујутру, укупно 12 сати, рекао је Вучић.

Како каже, свима је много тешко када саопштавају овакве одлуке, али додаје дисциплина грађана није на завидном нивоу.

– Ово не радимо да би неко више седео у кући, већ да би могли да преживимо. Људи, у Италији је јуче 627 људи умрло. Данас је у Америци умрло 300 људи, у Шпанији 1.400 укупно. Шта је то што треба да урадимо да бисте нас послушали – рекао је Вучић.

У току је борба за животе наших родитеља. И за ово имам сагласност свих лекара. Они се боре дан и ноћ. Доктору Стефановићу је сестра заражена у Новом Саду. Радили смо у последњих 24 сата све време. Успели смо да обезбедимо много респиратора. Имаћемо више слободних респиратора него пре 15 дана и на то сам поносан, рекао је Вучић.

– Наша прва жртва, млад човек из Кикинде, био је болестан, пензионисан је због тога. Имамо једног са ампутираном ногом у Новом Саду, баку од 90 година. Велику борбу водимо за њих. Зато вас молим да разумете, од сутра нема паркова. Од 17 до 7 ће бити полицијски сат. Не буде ли то довољно, биће од 7 до 13. Судите ми када се све ово заврши. Стрељајте ме, радите шта хоћете – рекао је он.

У овом тренутку, рекао је Вучић, радимо на производњи маски у Србији.

https://web.facebook.com/Blic.rs/videos/656543251553606/

– Ангажујемо фабрике које већ то раде. Купујемо машине и све што је неопходно. Развили смо и средства за дезинфекцију болница. Производићемо све што можемо у Србији – рекао је он.

Чак 318.000 људи је ушло у Србију од 5. марта, додао је председник.

-Дошли да се лече џабе! Излечићемо их, али само да имате у виду. Ако седите у кући никога не можете да заразите, и нико вас не може да зарази – рекао је он.

– Седите код куће и будите дисциплиновани. Потомци јунака са Сутјеске, Цера и Кошара, будите довољно храбри да седите код куће. Србији нема ништа важније од живота људи. Само то од вас тражимо, а ми ћемо све друго да урадимо – апеловао је председник.

Одговарајући на питање новинара, председник је прецизирао да ће број респиратора бити повећан: на Војно-медицинској академији са 40 на 90, у Земунској болници са 35 на 80, у болници „Драгиша Мишовић“ са 30 на 180. Данас стиже укупно 60 респиратора, сутра 40, а у понедељак 60, рекао је председник.

Стевановић: Скок смо очекивали

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да су стручњаци очекивали пораст оболелих.

– То је последица и доласка људи из погођених подручја, али ни апели да се остане код куће нису дали резултате који смо очекивали. Имамо пуне улице, то је велики ризик за пренос инфекције. Најзаразнији су људи два дана пре него што се појаве симптоми, и један до два дана по почетку симптома – рекао је Стевановић.

Он је поново апеловао да се људи склоне са улица.

– Знам, није лако – рекао је Стевановић. Он се захвалио свима који нуде помоћ, волонтерима, здравственим радницима који „не питају за радно време“.

У Србији 171 заражени

У Србији је од вечерас званично 171 заражених, показују подаци Института „Батут“.

Иначе, влада Србије је на данашњој седници донела нове мере у вези са спречавањем ширења вируса КОВИД-19.

Неке су већ најављиване, попут обустављана градског превоза на територији Републике Србије, али је уведено и неколико нових.

Најважније су везане за додатно ограничавање креатања и окупљања људи: забрањује се окупљање више од 5 људи и у затвореном простору, од вечерас у 20 сати на снагу ступа „закључавање“ паркова и јавних теретана, али се и скраћује полицијски час суботом, па забрана траје од 20 сати до 3 ујутру.

извор: blic.rs
фото: ТАНЈУГ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *