„Нова места“ у Новом Саду: Почело уређење малих јавних површина

Реализација 13 пројеката који су одабрани у оквиру конкурса за уређење малих јавних површина „Нова места – Микрогрантинг“ је у току, а већ су одржане четири Мобе, односно дружења са локалном заједницом и представљање нових места у њиховом крају.

У протекле две недеље представљени су пројекти на Булевару Ослобођења, у Петроварадину, на Адицама и Новом насељу који су подразумевали различите врсте мобилијара, озелењавање и уређивање простора.

„Мислим да овај конкурс доноси иновације и заиста улепшава различите делове нашег града. Организације које реализују идеје су на терену, у контакту са локалном заједницом са којом се договара шта је оно што би наше комшије, наши суграђани волели да имају у свом крају и како да га улепшају“ рекла је Јована Јарић, из Центра за мултидисциплинарна истраживања који је реализовао своју идеју на Новом насељу, у Партизанских база.

За сутра, 30. јун, заказане су две Мобе. Од 10 часова у Руменки ће бити представљен пројекат ФК „Јединство“ који подразумева постављање зелених клупа за одмор, а у 17 сати дружење ће бити на Шодрошу, где ће Еколошко удружење „Зелени Сад“ представити пројекат „Наша оаза“.

У суботу, 4. јула од 19 часова, у улици Омладинског покрета биће представљена Микро-оаза у блоку, на Лиману ће 7. јула од 17 сати бити организовано дружење у Креативном лиманском аутентичном новом месту, док ће на Сланој бари имплементација пројекта бити организована током ове и наредне недеље.

Конкурс „Нова места – Микрогрантинг“ за уређење малих јавних површина у граду и „Зони 021“ покренут је у оквиру пројекта „Нови Сад  – Европска престоница културе“ са главним идејама укључивања локалне заједнице у уређење малих урбаних јавних простора и подизања капацитета грађана, као и заједнички рад.

Конкурс је завршен у марту 2020. али је због епидемиолошке ситуације и ванредног стања обустављена његова реализација. Резултате конкурса можете погледати на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *