Нова доза помоћи за привреднике у Србији?

Председник Привреде коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж најавио је данас да та институција припрема нове економске мере које ће предложити Влади Србије, како би привредницима пружили још једну „дозу“ помоћи у ублажавању последица епидемије вируса корона.

„Предузетници, микро, мала и средња предузећа су досадашњим мерама државе успела да се сачувају, међутим, те мере ускоро истичу, а ПКС сада припрема нове мере које ће гледати да што пре предложи Влади Србије“, рекао је Чадеж на Шестој међународној конференцији „Свет после короне“ у оквиру Београдског стратешког дијалога.

Танјуг (Драган Кујунџић)

Он је рекао и да ће нове мере бити дизајниране тако да банке и привредници немају проблема када економске мере донете у априлу истекну.

„Морамо да идемо у сусрет новим мерама, не можемо да чекамо, јер привредник сигурно неће пре да плати порез, а да не плати детету ручак“, казао је Чадеж.

Према његовој је оцени држава брзо и ефикасно реаговала у очувању привредне активности доношењем економских мера, иако, како каже, у том тренутку то није било лако, јер су њој приоритет били људски животи, болнице, респиратори…

„Наравно да је Влада Србије била окренута томе да заустави епидемију, јер ако то дуго траје и ако се не заустави на време, онда немате ни економију“, приметио је Чадеж и додао да је ПКС радила на томе да се очува срж привредне активности.

Истакао је да су о томе много дискутовали са епидемиолозима, те додао да су епидемиолошка ситуација и привредна активности два супротна концепта.

Вирус корона, додао је, донео је много неизвесности и новина, подсећајући да је прва била увођење мораторијума.

„То је била новина за банке, а да не причам о другим секторима као што су транспорт и колико смо се трудили да одржимо проток камиона и роба кроз регион и до Европске уније, возачи су слати у карантин, гледали смо како да донесемо уредбе да они буду изузети од тога…“, испричао је Чадеж како је изгледао утицај епидемије вируса корона на привреду.

Према његовим речима, 2.000 компанија из производног сектора је у том тренутку или скроз зауставило производњу или смањило обим, а сада од тог броја две трећине ради у пуном капацитету.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *