Čitanje- porodični ritual od pelena

Propolis Books, izdavačka kuća iz Beograda  je stava da nikada nije suviše rano početi čitati deci. Bebe su izložene različitim emocijama kroz različitu boju glasa kojom im se čita, kako bi se dočaralo šta lik u knjizi radi ili govori. Takvu vrstu emocija nije moguće čuti slušanjem muzike ili gledanjem TV. Izgovorene reči saopštavaju ideju da reči imaju značenje i da određeni glasovi označavaju određene stvari. U periodu od 0 do 3 meseca dete će početi da usredsređuje pažnju na određene šare u knjizi. Čitanje slikovnica predstaviće bebi raznolikost oblika, slova i boja koje će prepoznavati u narednim mesecima.

Za prvo čitanje sa bebama Propolis Books predlaže rupičaste interaktivne knjige tvrdih korica (https://propolisbooks.com/product/zakotrljajmo-tockove/ https://propolisbooks.com/product/zelena-gusenica/ https://propolisbooks.com/product/hajde-da-brojimo-zajedno/), uz pomoć kojih će dete usvojiti brojne nove reči, povezujući ih najpre sa slikom, a potom i sa rimom i očas posla, dete će savladati nazive voća, povrća, prevoznih sredstava, insekata, brojeva… i svega onog što će roditelj, igrajući se i provlačeći prstiće, dodati.

Deca upadaju u razne faze. Jedna od njih je neću-faza.

A kad dete neće da pere ruke ili da ide u krevet, dakle, da usvoji obavezujuće obrasce ponašanja i/ili rituale, tu je Mala Princeza. Ona neće da ide u krevet i neće da pere ruke, neće baš. Ona je beskrajno simpatičan lik, današnjim tinejdžerima poznat i iz crtaća o buntovnoj i svojeglavoj devojčici.

Uspostavljajući dnevni porodični ritual čitanja, dete će shvatiti da je čitanje aktivnost u kojoj se uživa, a ne zadatak koji se mora savladati za školu. Ovakav stav neminovno vodi ka ljubavi prema čitanju tokom čitavog školovanja i odrastanja.

Brojne slikovnice su tu kao pomoć pri savladavanju prvih reči, ali i za započinjanje razgovora sa decom na razne teme. O raznim emocijama. Da ih deca verbalizuju. Da znaju da je u redu da budu i tužna i uplašena i usamljena i besna. Da sreća, kojoj se jedino teži u današnjem vremenu, nipošto nije jedina emocija i da je sa njima sve u redu ukoliko osećaju i nešto drugo sem nje.
I šta je, uostalom, sreća? Gde je skrivena? Neka dete uz slikovnice i roditelje nauči da je u malim stvarima. U prihvatanju. Uživanju u prirodi. Prijateljima. Pomaganju. Altruizmu. Saosećanju. Igri. Vremenu provedenom sa životinjama.
Da ne postoje male stvari i da je veliki posao posmatrati list i uočavati linije na njemu ili bubamare i njenih tačkica.
Igra je moguća uz knjigu. Knjiga je velika inspiracija svakome ko želi da je kao takvu prihvati, od momenta otvaranja prve stranice.

Iako beba ne razume šta joj se govori/čita, počeće da upija ritam, ton i modulacije glasa koji joj čita. Što većem broju reči je izložena, beba će biti bolje pripremljena za samostalno čitanje. Deca kojoj je čitano dok su bila bebe imaju veći vokabular i veštija su u matematičkim operacijama, što nije začuđujuće ako se ima u vidu da deca kojoj se čita na godišnjem nivou čuju 78.000 reči.

I upravo to je razlog zbog kojeg  Propolis Books insistira na slikovnicama i obraća naročitu pažnju na knjige za publiku 0-6 godina. Za dodatne aktivnosti sa decom, posetite sajthttp://www.propolisbooks.com i pronađite aktivnosti uz knjige koje su osmislile saradnice: defektolozi, psiholozi, vaspitači…

foto i tekst : promo

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *