Читање- породични ритуал од пелена

Propolis Books, издавачка кућа из Београда  је става да никада није сувише рано почети читати деци. Бебе су изложене различитим емоцијама кроз различиту боју гласа којом им се чита, како би се дочарало шта лик у књизи ради или говори. Такву врсту емоција није могуће чути слушањем музике или гледањем ТВ. Изговорене речи саопштавају идеју да речи имају значење и да одређени гласови означавају одређене ствари. У периоду од 0 до 3 месеца дете ће почети да усредсређује пажњу на одређене шаре у књизи. Читање сликовница представиће беби разноликост облика, слова и боја које ће препознавати у наредним месецима.

За прво читање са бебама Propolis Books предлаже рупичасте интерактивне књиге тврдих корица (https://propolisbooks.com/product/zakotrljajmo-tockove/ https://propolisbooks.com/product/zelena-gusenica/ https://propolisbooks.com/product/hajde-da-brojimo-zajedno/), уз помоћ којих ће дете усвојити бројне нове речи, повезујући их најпре са сликом, а потом и са римом и очас посла, дете ће савладати називе воћа, поврћа, превозних средстава, инсеката, бројева… и свега оног што ће родитељ, играјући се и провлачећи прстиће, додати.

Деца упадају у разне фазе. Једна од њих је нећу-фаза.

А кад дете неће да пере руке или да иде у кревет, дакле, да усвоји обавезујуће обрасце понашања и/или ритуале, ту је Мала Принцеза. Она неће да иде у кревет и неће да пере руке, неће баш. Она је бескрајно симпатичан лик, данашњим тинејџерима познат и из цртаћа о бунтовној и својеглавој девојчици.

Успостављајући дневни породични ритуал читања, дете ће схватити да је читање активност у којој се ужива, а не задатак који се мора савладати за школу. Овакав став неминовно води ка љубави према читању током читавог школовања и одрастања.

Бројне сликовнице су ту као помоћ при савладавању првих речи, али и за започињање разговора са децом на разне теме. О разним емоцијама. Да их деца вербализују. Да знају да је у реду да буду и тужна и уплашена и усамљена и бесна. Да срећа, којој се једино тежи у данашњем времену, нипошто није једина емоција и да је са њима све у реду уколико осећају и нешто друго сем ње.
И шта је, уосталом, срећа? Где је скривена? Нека дете уз сликовнице и родитеље научи да је у малим стварима. У прихватању. Уживању у природи. Пријатељима. Помагању. Алтруизму. Саосећању. Игри. Времену проведеном са животињама.
Да не постоје мале ствари и да је велики посао посматрати лист и уочавати линије на њему или бубамаре и њених тачкица.
Игра је могућа уз књигу. Књига је велика инспирација свакоме ко жели да је као такву прихвати, од момента отварања прве странице.

Иако беба не разуме шта јој се говори/чита, почеће да упија ритам, тон и модулације гласа који јој чита. Што већем броју речи је изложена, беба ће бити боље припремљена за самостално читање. Деца којој је читано док су била бебе имају већи вокабулар и вештија су у математичким операцијама, што није зачуђујуће ако се има у виду да деца којој се чита на годишњем нивоу чују 78.000 речи.

И управо то је разлог због којег  Propolis Books инсистира на сликовницама и обраћа нарочиту пажњу на књиге за публику 0-6 година. За додатне активности са децом, посетите сајтhttp://www.propolisbooks.com и пронађите активности уз књиге које су осмислиле сараднице: дефектолози, психолози, васпитачи…

фото и текст : промо

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *