Неће бити смањења плата и пензија, 100 евра одмах после ванредног стања

Председник Александар Вучић данас је поновио да неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, чак ни ако се деси најгора опција – да из ове ситуације, која је изазвана епидемијом вируса корона, изађемо тек крајем маја.

„Уколико ми до краја маја изађемо, а то је најгора опција, из целе ове ситуације, да се отворимо у јуну, а верујем да ће бити и раније, и у тој опцији, тврдим – успећемо“, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је пренео да је тешка економска ситуација, јер су приходи умањени, а расходи драматично увећани, пре свега због великог улагања у заштитну и здравствену опрему, будући да тестови коштају око 20 до 30 милиона евра, док су цене респиратора „отишле у небеса“.

„Врло сам опрезан човек, али нећемо да смањујемо плате у јавном сектору ни пензије. А, гледаћемо и да приватном сектору много помогнемо кроз све мере. Уколико будемо имали добре приходе или боље од очекиваних, а очекивања смо смањили, можемо да помогнемо и приватницима више“, рекао је Вучић.

Сто евра одмах после прекида ванредног стања

Вучић је рекао да ће 100 евра грађанима бити исплаћено одмах пошто се укине ванредно стање.

Он је  рекао да очекује укидање ванредног стања у року од месец дана, па да ће се затим и ова помоћ исплатити.

Каже и да ће сви који до датума почетка исплате напуне 18 година имати право да добију 100 евра.

Исплата минималца почиње око 10. маја

Председник је рекао да ће се учинити све да се помогне приватном сектору и да се исплата минималца може очекивати од 10. маја.

„Њима не можемо да наредимо колике ће плате да исплаћују, али можемо да помогнемо на различите начине и да их приволимо да ту прву плату исплате из сопствених средстава, а онда да надокнађују од онога што ће добити од државе. Немамо друге механизме. Очекујте да око 10. маја кренемо са исплатом минималца у приватном сектору“, рекао је Вучић одговарајући на питања гледалаца поводом мера државе за помоћ приватном сектору и малим предузетницима.

Он је указао да већи део њих ради фер и поштено и да ће држава гледати да им помогне.

Вучић је додао да треба да пробају и „мало да се стисну, да помогну радницима, а ми ћемо пробати са обезбеђењем тржишта и после финансијским инјекцијама“.

Он је најавио да од сутра креће подношење првих захтева за Фонд за развој, а да ће убрзо бити донете одлуке и о кооперативним обвезницама и Гарантном фонду.

Потврдио је и да се одлаже плаћање ПДВ за мале предузетнике и да само треба да се пријаве.

Србија ће се економски брзо опоравити од короне

Србија ће се брзо опоравити и вратити на старо након пандемије коронавируса, пре свега, захваљујући стабилним и чврстим финансијама, поручио је Вучић.

„Ми ћемо брзо да се опорављамо, имамо стабилне чврсте финансије. ММФ нуди хитну помоћ земљама који имају проблеме у резервама… Ми помоћ од ММФ нећемо узимати јер имамо велике девизне резерве и 31 тону злата“, поручио је Вучић.

Истакао је да не каже да ће „тећи мед и млеко, али ће свакако бити боље него у другим земљама“.

Верује да ћемо после пандемије бити међу пет, можда и три земље које су најмање лоше прошле, а то, истиче, говори на основу објективних критеријума.

Одређених проблема биће, процењује, у другом кварталу, али ће код нас и тај период бити позитиван, јер је Србија имала добар раст од пет и шест одсто у јануару и фебруару.

„Кренућемо са великим финансијским инјекцијама, почећемо са градилиштима и великим инвестиционим пројектима“, рекао је Вучић и поновио да плате и пензије неће бити смањиване, те да је Србија тако бити једна од ретких земаља у којој се то неће догодити.

После пандемије у Србији ће се радити и градити више него икада, рекао је председник.

Додао је да је доста људи у Србији у овом периоду изгубило посао, али је то, истиче, много мање него у другим земљама.

Реч је, наводи, о највећој кризи од тзв. Велике кризе која се догодила 1929. и 1933. године.

Будући да и европске земље имају проблем, Вучић каже да је веома важно да Европска унија ојача, јер је то најјаче српско тржиште.

Србија ће се трудити да најмање подигне ниво јавног дуга, иако то, каже, сада није битно јер све је у овом тренутку дозвољено само да би економија преживела.

Председник је казао да је око 11. 000 људи остало без посла у насталој ситуацији, али мисли да ће они бити запослени тим новим инвестиционим циклусом који је планиран.

Трудиће се, казао је, да задржи одређени број људи, који су због губитка посла дошли у Србију.

„Зато идемо са тим програмом 2020-2025, у који смо ушли са толико амбиција и, уверен сам, са много ефикасности, доброг и тешког рада… Имамо све планове, урадили смо их најбољи могући начин“, казао је Вучић, уверен да ће, када прође пандемија, У Србији незапосленост бити на нивоу просечне незапослености у ЕУ.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
Илустрација РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *