Неизвесна туристичка сезона, корона растерала туристе

Светска туристичка организација УН проценила је у марту да ће због пандемије корона вируса пад глобалног туризма бити око 30 одсто, односно око 500 милијарди долара, али најновије прогнозе говоре да би то могао да буде чак ми 60 одсто, изјавила помоћница министра за трговину, туризам и телекомуникације Рената Пинџо.

То би значило да би глобални туризам ове године могао да изгуби најмање пет до седам година раста, указала је Пинџо на онлајн конференцији „Могућност опоравка туристичке привреде у условима епидемије Covid 19“, коју су организовали Центар за иновације и пројекте у туризму са Златибора и Институт за територијални економски развој -InTER.

По њеној оцени, биће потребно време за опоравак глобалног туризма, што је илустровала примером да је после терористичког напада 11. септембра Сједињеним Државама требало 3,5 године да се врате на туристички ниво пре тог напада.

Пинџо је додала да је за прва четири месеца ове године глобални авио-превоз смањен за 53 одсто, док је букинг карата за наредних шест месеци опао за 84 одсто.

Она је истакла да је Влада Србије усвојила мере које су усмерене на читаву привреду, пре свега из сегмента монетарне и фискалне политике.

Пинџо је нагласила потребу доношења и секторских политика, које би требало да помогну појединачним привредним гранама које су највише погођене пандемијом корона вируса, истичући да је међу њима сигурно и туризам. Истраживања показују, рекла је она, да ће се прво опоравити туристички капацитети који су намењени за одмор туриста, а да ће тек после уследити опоравак корпоративног и конгресног туризма.

У ресорном министарству очекују да би после предстојећих празника могло да буде дистрибуирано додатних 400.000 ваучера за туристичка путовања у Србији, који је одобрила Влада Србије. Она је додала да ваучери неће имати тако велики утицај на опоравак градских туристичких дестинација, али и већих туристичких капацитета намењених боље платежним туристима.

Проблем представља и чињеница да је значајан број туристичких капацитета у „сивој зони“, оценила је она и указала да су туристичкој привреди потребне дугорочне мере за опоравак.

извор: Фонет, РТВ
фото: EPA-EFE (Orlando Barria)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *