НБС купила 127 милиона евра, банкама обезбедила 14,9 милијарди динара

На јучерашњој додатној тромесечној своп аукцији куповине девиза односно евра за динаре, Народна банка Србије је своп купила 127 милиона евра, колико је износила и тражња банака на аукцији, по фиксним своп поенима од 2.525, објавила је данас НБС.

„На овај начин банкама је обезбеђена динарска ликвидност у укупном износу од 14,9 милијарди динара, по повољној каматној стопи од 0,85%, која у највећој мери покрива трошкове депоновања преузетих девизних (евро) средстава, по негативној каматној стопи на међународном тржишту“, саопштено је из кабинета гувернер а НБС.

Додатна девизна своп аукција организована је ради пружања подршке домаћем финансијском систему и укупним економским токовима у актуелним условима ванредног стања у Републици Србији услед ширења вируса COVID-19.

НБС пажљиво прати ликвидност банкарског сектора и кретања на финансијском тржишту и спремна је да ако буде потребе настави да организује додатне своп аукције девиза, као и да употреби све остале инструменте који јој стоје на располагању да би обезбедила наставак несметаног функционисања домаћег новчаног тржишта и целокупног финансијског система.

извор: ТАНЈУГ
фото: илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *