На Фрушкој Гори у марту и априлу избило чак 16 пожара

Од почетка марта до данас, на Фрушкој Гори избило је укупно 16 пожара, у којима је страдало око 45 хектара ниског растиња, као и један број животиња који настањују тај простор. Узрок пожара је људски фактор, односно неодговорно понашање појединаца који су на планини камповали, роштиљали, палили трску и смеће.

Степска станишта и ливаде, веома ретки и значајни екосистеми у Војводини, изгорели су непажњом оних који су и поред ограничења кретања, забране окупљања и целокупне ванредне ситуације, долазили на Фрушку гору на излете.

„На Фрушкој гори, баш на тим стаништима, налази се 11 врста орхидеја које су заштићене. Затим, налазе се различите врсте осоликих мува, ретке врсте паука, сва та њихова станишта су уништена и изгореле су саме јединке. Поред тога, имамо доста ретких птица и та станишта су и хранилишта соколова, орла белорепана, и они су овом приликом исто тако уништени“, рекао је Пеђа Вуколић, помоћник директора ЈП „Национални парк Фрушка Гора“.

Гашење пожара додатно је отежао јак ветар, као и неприступачност терена, а само брзом реакцијом ватрогасаца спречено је ширење ватре на шуму, с обзиром на то да се стихија последњи пут ширила на Катанским ливадама, уз саму границу зоне Националног парка.

Такође, осим оних који пале ватру на ливадама и у шумама, велику опасност по флору и фауну Фрушке горе представљају и несавесни возачи који из аутомобила избацују избацују опушке и отпад.

извор: РТВ
фото: NP Fruska gora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *