На евиденцији НСЗ 3.500 новопријављених

Од увођења могућности електронског пријављивања на евиденцију НСЗ до сада, тој служби пријавило се 3.500 грађана који су остали без посла, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић уз напомену да се након представљања мера подршке привреди тај тренд „успорио“.

Од новопријављених који су се на евиденцију Националне службе за запошљавања пријавили након престанка радног односа или радног ангажовања највећи број је из трговине и угоститељства.

„Имали смо пик првих дана када је уведено ванредно стање и онда је, након што је председник представио мере подршке привредницима дошло до успоравања. Постоје послодавци који и даље отпуштају раднике, али радници имају право на накнаду у случају незапослености, није износ као плата, али ће им значити у овом периоду“, рекао је министар.

Како каже, овакво стање неће трајати до века и за месец или два ће опет бити потражње за радним местима.

Истиче да су новонасталом ситуацијом највише погођени сектори угоститељства, све гране које су повезане са туризмом, авиосаобраћај.

„Ово неће трајати годинама већ пар месеци и настојаћемо да се вратимо у токове, а мере владе су такве да се припремамо за дан после, имајући у виду да је потребно време да се привредна активност покрене“, рекао је министар.

Он је апеловао на послодавце да следе пример државе, да не отпуштају раднике и не смањују им плате током ванредног стања.

„Нека издрже, неће ово довека да траје, а у интересу државе је да када све прође наша привреда добије замајац и настави тамо где је стала“, рекао је Ђорђевић.

Из Националне службе за запошљавање навели су раније да су омогућили да сва лица остваре своја права у складу са Законом о запошљавању и осигурању за случај незапослености.

Такође наводе да ће и даље спроводити мере активне политике запошљавања и пружати подршку, како тражиоцима запослења, тако и послодавцима.

Сви јавни позиви за учешће у мерама активне политике запошљавања су и даље актуелни и обезбеђена је могућност подношења захтева за учешће електронским путем.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *