На данашњи дан пре 20 година, рођен је EXIT!

Наступима Urbane gerile, DJ Fakira и Dee Fejsa, 29. јуна 2000. у парку Универзитета у Новом Саду покренут је EXIT Noise Summer Fest. Фестивал је трајао скоро 100 дана током којих су се свакодневно одржавали бесплатни концерти, журке, представе, пројекције филмова, изложбе, трибине, перформанси… Покренут од стране групе студената са намером да креирају покрет за мир и слободу у Србији и на Балкану, пројекат је замишљен као алтернативни културни модел оном који је пласиран током деведесетих од стране државних и парадржавних медија са циљем да мотивише младе да изађу на изборе на којима је коначно свргнут режим Слободана Милошевића.

EXIT Noise Summer Fest 2000:https://youtu.be/DQxm7Pqcjug

Фестивал је имао две бине, „Шума“ која се налазила у парку на којој су се одржавали концерти и „Река“ преко пута долме на обали Дунава на којој су наступали најбољи локални ди-џејеви. Тада нико није могао ни да замисли да ће ове две бине само годину дана касније израсти у Главну бину (Main Stage) и Денс Арену (првобитно звану Ди џеј  стејџ) великог међународног музичког фестивала на Петроварадинској тврђави. Фестивал 2001. године трајао је девет дана, док је 2003. проглашена Држава Излаза (State of EXIT) након чега фестивал добија своју препознатљиву форму од четири дана.

На EXITU су у протекле две деценије наступили неки од највећих светских извођача међу којима су : The Prodigy, The Cure, The Killers, Arctic Monkeys, David Guetta, Skrillex, Migos, White Stripes, Moby, Martin Garrix, Avicii, Carl Cox, Erykah Badu, Guns N’ Roses, LCD Soundsystem, Sex Pistols, Motörhead, Slayer, Robert Plant, Wu-Tang Clan, Snoop Dogg, Liam Gallagher, Beastie Boys, Ellie Goulding, Faith No More, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Eric Prydz, Jeff Mills, Richie Hawtin, Solomun, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Sven Väth и многи многи други.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *