Највише преминулих од 60 до 69 година, све више опорављених пацијената после респиратора

Највише преминулих у нашој земљи од последица Ковида-19 је старости од 60 до 69 година, њих 29, рекла је данас заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић.

Укупно је иначе до сада 94 грађана преминуло од болести Covid-19.

Одговарајући на питање медија о старосној структури преминулих, Кисић је навела да је просечан узраст свих преминулих особа до сада 64,5 година.

Танјуг (Зоран Жештић)

Истиче да је једна особа преминула у старосној доби између 30 до 39 година, од 40 до 49 година број преминулих је 12, од 50 до 59 је 15 особа, од 60 до 69 година 29 преминулих.

У старосној групи од 70 до 79 година је 13 преминулих, а 15 особа које су преминуле било је старије од 80 година.

Све више пацијената који су се опоравили после респиратора

У Србији све више има пацијената који су се опоравили од ковида19 после респиратора, изјавила је заменица директора Института Батут.

Одговарајући на питање новинара колико је укупно људи било на респираторима од почетак епидемије корона вируса и колико их је највише истовремено било на респираторима, она је рекла да се у пресецима који се сада објављују на редовним конференцијама за медије саопштавају само бојеви колико је људи тренутно на респираторима.

Каже да се нажалост из тога не види колико је људи преминуло после респиратора или се опоравило, што су значајни подаци који ће се у наредном периоду објављивати.

„Све је већи проценат пацијената који су скинути са респиратора и сада спонтано дишу и сада су ближи потпуном излечењу. То је значајан податак и трудићемо се да осим оптерећења респиратора у одређеном моменту имамо и тачан број људи који је скинут са респиратора због побољшања здравственог стања“, рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање да ли привремене болнице, попут Сајма, имају своју улогу у грађену колективног имунитета, имунолог др Срђа Јанковић каже да је одговор не, јер у такве објекте иду само особе које су већ позитивне на Ковид 19.

То су, појашњава, особе које су се већ сусреле и инфицирале вирусом корона, и тамо не долази до заражавања, па у том смислу, нема улоге у колективном имунитету.

Он је, ипак, додао да је свако ко је заражен и стекне имунитет, једна особа више која ће се убрајати у колективни имунитет , али да је одговор на конкретно питање – не.

Корона код 533 здравствена радника, 1.062 чека резултат

У Србији је од укупно тестираних 4.936 здравствених радника корона вирус потврђен код њих 533, саопштила је заменица директора Института Батута.

„Тренутно 1.062 здравствена радника чека резултат на тестирање на присуство корона вируса“, рекла је Кисић Тепавчевић на редовној конференцији за новинаре.

На питање о броју заражених припадника МУП-а и Војске Србије, Кисић је рекла да у овом тренутку има тачне податке о инфицираним здравственим радницима, а да ће податке о припадницима полиције и ВС изнети на некој од наредних конференција.

У Србији је у последња 24 сата код још 441 особе регистрован вирус корона, укупно 4.465 оболелих од Ковида 19, а преминуло је још девет особа, укупно 94, саопштила је Кисић Тепавчевић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жештић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *