Након прележане корона инфекције имунитет траје свега два-три месеца

Ситуација је знатно повољнија него што је била у средином јула, а у овом моменту имамо 181 пацијента у Клиничком центру Војводине што је знатно о мање од 330 колико их је било средином јула. Девет пацијената је на респиратору и очекујемо да ће се овај тренд смањивања броја пацијената полако наставити, те да ћемо бити довољно опрезни да не дозволимо више распламсавање епидемије и пораст броја оболелих, што оптерећује здравствени систем, изјавио је проф. др Томислав Преведен, председник Друштва инфектолога Србије, Клинички центар Војводине.

Др Преведен је истакао да заразне болести остављају, углавном, доживотни имунитет, али да са короном имамо искуство мање од годину дана, па је за егзактне одговоре потребно дуже време. Друге вирусне болести познајемо деценијама или вековима и онда се то практично и зна. Наука је напредовала, али неких одговора нема.

„У овом тренутку знамо да након прележане корона инфекције имунитет траје свега два-три месеца, што би значило да нас у овом налету или пику може заштитити, али већ је питање шта ће бити када се појави нови талас епидемије. Зато се вакцина базира на другачијем провоцирању имунитета који би био дуготрајнији“, објаснио је он.

„У овом моменту ми нисмо имали у КЦВ пацијенте који су отпуштени са клинике, а да се поново разболе од коронавируса, али је било тзв. рекламација, да се пацијенти разболе, па морамо поново да их примимо, али су то пацијенти који су имали неке друге хроничне болести, а били су још увек ковид позитивни. Сада не морамо отпуштати пацијенте из болница када су ковид негативни, што је било у оном првом налету; сада пацијенти са корона вирусном инфекцијом могу да иду кући у самоизолацију, иако су позитивни, тако је могуће да они поново дођу на лечење, али то није корона вирусна инфекција“, додаје др Преведен.

Он објашњава да је колективни имунитет користан, али да је то у овом моменту неоствариво.

„Колективни имунитет значи да што већи број грађана имају антитела и отпорност према корона вирусној инфекцији. Ми још увек не знамо колики треба да буде тај проценат грађана. Претпоставља се да у овом моменту око 10 одсто грађана Србије има некакав имунитет. На пример, за грипу колективни имунитет треба да износи око 80 одсто. Колективни имунитет може да се стекне на два начина – један је природним заражавањем, што оптерећује здравствени систем и није сигурно у погледу исхода, а други је вакцинацијом, што је далеко боље“, каже др Преведен.

Каже да су Т-ћелије постале предмет изучавања последњих неколико месеци, оне се исто боре против вируса, а вирусна инфекција провоцира њихово умножавање и „наоружавање“ против одређеног агенса, али да су оне заједно са антителима неопходне нашем организму.

„Дакле, корона вирусна инфекција изазива стварање и антитела и Т-ћелија и зато би било добро да вакцина уради и једно и друго али да подстакне да то све траје дуже, а не два-три месеца као сада. Ове Т-ћелије вероватно дуже живе у организму после инфекције, али оне саме по себи нису довољне за заштиту од корона вирусне инфекције“, објашњава он.

Др Преведен поручује да корона вирусна инфекција јењава и да грађани могу мало да одахну, а неке болнице се искључују из ковид система. Са друге стране, биће и даље болесних и не можемо се опустити као после првог пика, да мислимо да те инфекције више неће бити.

„Лекарима је главни помагача дисциплина становништва, јер овом моменту немамо ни вакцину, ни ефикасног лека. Имамо капацитете, али они нису довољни за ефикасно сузбијање било које вирусне инфекција, па тако ни ковид“, закључио је он.

извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *