Мораторијум прихватило 94% грађана и 92,9 % предузећа    

За мораторијум на отплату обавеза према банкама одлучило се 94 одсто грађана, док је непуних 6 одсто изричито тражило да наставе са отплатом, саопштило је данас Удружење банака Србије (УБС).

Могућност да привремено зауставе отплату обавеза према банкама наишла је на велико интересовање грађана Србије, а исто важи и за привреду, кажу у УБС.

„Врло слично су реаговала и предузећа. За мораторијум се определило 92,9 одсто фирми, а 7,1 одсто изјаснило се да жели и даље да плаћа своје обавезе. Фирме које су одлучиле да непромењено плаћају обавезе ка банкама су веће компаније, тако да оне чине око 30 одсто укупне кредитне задужености привреде“, изјавио је генерални секретар УБС Владимир Васић.

Представљени подаци су збирни, односно на нивоу читавог банкарског сектора. Када се посматрају банке појединачно проценти варирају, али не у већој мери, кажу у УБС.

Свакако се може закључити да је велика већина корисника банкарских услуга одлучила да примени застој у отплати обавеза, констатује се у саопштењу УБС.

„Из ове статистике видимо да су људи желели да буду опрезни и да су сматрали сигурнијим да се одмах определе за мораторијум, уместо да чекају даљи развој ситуације. То не значи да су они запали у тешкоће са отплатом својих обавеза према банкама, већ да су реаговали са намером да спрече сваки ризик. С обзиром на политику плата у државним и јавним службама и уз мере помоћи за предузетнике, мала и средња предузећа, имамо разлога за оптимизам и веру да платежна способност неће бити озбиљније угрожена“, додао је Васић.

Укупна сума на коју се односи мораторијум износи око 2 милијарде евра, што је подршка банкарског сектора грађанима и привреди да савладају отежане услове свакодневног живота и пословања, који су изазвани епидемијом Covid-19.

извор: ТАНЈУГ

фото: Илустрација (pixabay.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *