Мирјана Карановић добитница награде „Александар Лифка“ европског филмског фестивала на Палићу

Свечаном церемонијом у биоскопу ЕуроСинема у Суботици , отворен је 27. Фестивал европског филма Палић, који ће трајати до 18. септембра. Фестивалски програм одржава се у биоскопским дворанама у Суботици и на Палићу, а биће приказано више од 130 филмова у 15 програмских целина.
Присутнима се обратио градоначелник Суботице Стеван Бакић: „Током 26 досадашњих фестивала најбољи европски филмски ствараоци испричали су нам много незаборавних прича на великом платну. Зато је од кључног значаја да се одржава и овај, 27. фестивал на Палићу. Поносан сам на нашу земљу, покрајину и град, што смо успели да одржимо континуитет и наставимо традицију”.
Нил Јанг, селектор програма Млади дух Европе и ко-селектор програма Паралеле и судари, представио је Сару Фгаиер, овогодишњу лауреаткињу награде Ундергроунд Спирит, коју фестивал додељује за изузетан рад на пољу независног филма. „Сара је добитница Европске филмске награде за филм „Гли Анни” који је режирала, написала, продуцирала и монтирала, али је најпознатија по свом монтажерском раду. То је главни разлог зашто смо јој доделили награду. Већина фестивала даје специјалне награде редитељима и глумцима, али ми на Палићу препознајемо да много важних људи ради на филму, као што су управо монтажери. Специјалност Саре Фгаиер је монтажа архивских снимака, којима додаје оригиналан ауторски поглед. Без прошлости филм нема садашњост, а без садашњости нема будућности”, закључио је Јанг.
Сара Фгаиер и Илдико Ењеди, добитница награде „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији у категорији иностраних стваралаца, захвалиле су на награди публици и организаторима путем видео линка.
Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић, уручио је награду „Александар Лифка“ легендарној глумици Мирјани Карановић, лауреаткињи у категорији домаћих стваралаца. Тим поводом Зеленовић је истакао да је она пре свега филмска глумица, зато што је снимила 70 играних филмова, што је један од ређих случајева у нашој кинематографији. Директор фестивала рекао је да се Мирјана Карановић налази у одличном друштву претходних лауреата, попут Микија Манојловића, Мире Бањац, Милене Дравић, али и Теа Ангелопулоса, Јиржија Менцла, Кена Лоуча и других великана европског филма.


Поводом добијања награде, Мирјана Карановић је рекла: „Стварно сам поносна на 40 година бављења ових дивним послом, у који сам се заљубила још док сам била дете и чезнула да могу да се на било који начин бавим глумом”. Наша славна глумица је додала: „Добила сам многе награде у животу, али мислим да је највећи успех глумца да траје. Да та нека страст изнутра има где да се искаже. Оно што јесте за мене глума, то је продужено детињство и начин да свет маште који ме је бескрајно радовао док сам била дете, заправо постане свет у коме сам наставила да живим на сцени”.
Ненад Дукић, селектор Главног такмичарског програма, на свечаној церемонији отварања је истакао да без публике филмски фестивал није то што јесте. О квалитету селекције он је рекао: „Палићки фестивал ове године нам представља оно што, по мом суду, јесте заиста репрезентативан узорак онога што је најквалитетније у европском филму, у протеклој години. Мислим да је велики успех што смо то успели да урадимо, и ове године је та лествица квалитета на високој разини”.


Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала, поводом отварања овогодишњег издања захвалио се екипи која је ове године реализовала фестивал, као и селекторима Ненаду Дукићу, Нилу Јангу и Игору Тохољу, који су заједно с њим креирали програм. „На крају смо ипак успели да се фестивал догоди на прави начин, са публиком. Догодине ћемо се сигурно вратити на нашу оригиналну локацију, на Летњу позорницу“, закључио је Могоровић.
Фестивал европског филма Палић свечано је отворен премијером филма „Име народа” нашег прослављеног редитеља Дарка Бајића, у продукцији куће Зиллион Филм и уз покровитељство Владе АП Војводине. Ово остварење је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. У филму рађеном по сценарију Милована Витезовића, главну улогу игра Љубомир Бандовић, док остале улоге тумаче Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић, и други.

На отварању је редитељ филма Дарко Бајић изјавио: „Поздрављам Палићки фестивал и овај храбри потез, али и потез враћања онога што мислим да је и најважније – омогућавање гледаоцима да доживе богатство. Да буду богатији за нове филмове који ће гледати на овом фестивалу. Надам да ће и мој филм остати као неки животни догађај, који ће се помешати са овим догађајима. Чини ми се да ће „Име народа“, остати дуго, дуго запамћен у мислима оних гледалаца који га буду гледали”.

извор: Палић филм фестивал
фото: Весна Гајић Мак- Војвођански новинар

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *