Министар: Толеришемо пољопривреднике ако касне у повратку са њиве

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је данас пољопривредницима, од којих је један број негодовао због ограничења кретања у време полицијског часа, уз објашњење да ће се то одразити на сетву и да им отежава рад и питање зашто ратари немају посебне дозволе као што ох имају пчелари,воћари повртари, да је време од 5 ујутро до 17 поподне довољно за сетву, те да нико неће казнити пољопривредника у повратку после тог времена.

Ратари немају посебне дозволе, они могу да се крећу без икаквих проблема до 17 сати. У пет сати ујутро да оду, до 17 сати је сасвим довољно времена да можете са машином да одрадите најмање десет хектара током дана, објаснио је он данас, током посете Нишу, и додао да ако се ратар, непосредно после почетка полицијског часа од 17 сати, затекне у повратку са њиве, неће му нико ништа.Ратари могу од пет до 17 часова и ко се затекне још неко време, неће му нико ништа, ако се врати на трактору. Ако неко покуша да злоупотреби тај свој статус и буде у моторном возилу, то је друга прича и онда ту подлеже исто као ви и ја“, прецизирао је Недимовић.

Објаснио је да дозволе за сточаре и пчеларе, и за воћаре и повртаре постоје, јер су то оне врсте пољопривредне производње које морају ноћу да се раде, а да ратари могу да раде од ујутро до касно поподне.

„Ми у овом тренутку имамо 550. 000 регистрованих газдинстава, од тога је око 300. 000 активних, односно оних који функционално раде. А, 550.000 је пријављено, и свако од њих да има потврду, ако бисмо то све пустили тек тако, ту краја не би било. Али, максимална толеранција постоји из једног простог разлога – јер сетва кукуруза, сунцокрета, зависи у ком простору чега, не може да чека. Али, добро, лепо је време, све нам иде у прилог, мало поранимо и буде све како треба, рекао је министар Недимовић.

Ових дана десило се и да је 19-годишњег пољопривредника из Силбаша полиција привела, а прекршајни судија казнио са 50. 000 динара како су пренели медији, током полицијског часа враћао са пољопривредних радова из атара у трактору. Говорећи о том случају, министар Недимовић је, напомињући да је то посао полиције, рекао и да зна шта се десило.

Разговарао са пољопривредником коме је писана казна, односно са његовом породицом. Ту је дошло до једног неспоразума . Ради се о лицу које има 19 година, и претпостављам да је реч о неспоразуму, али трактор мора да се користи за њиву, а не да се воза по селу. Имали смо једну сличну ситуацију у једном месту, али ту је човек користио моторно возило, ауто, каже идем на њиву“ каже Недимовић уз коментар да ако се тако крећемо, бићемо сви пољопривредници у року од пет минута.

У министарству пољопривреде подсећају да се наредба о ограничењу кретања у време полицијског часа, када је у питању старосна доб грађана, разликује од наредбе за градску и наредбе руралну средину.

За разлику од градских средина, где је забрањено кретање грађана старијих од 65 година, у руралним срединама, односно оним са мање од 5.000 становника, та старосна граница је померена на 70 година. Дакле, људи старости до 70 година могу да добију дозволу за кретање у време полицијског часа, искључиво за потребе обављања пољопривредних послова.

Свима је стало да се сетва заврши, а Бошко Костић, ратар из Сремских Карловаца, кога затичемо у трактору, око 12 сати поподне, док се враћао са њиве брине да ли ће успети све да постигне у времену које је предвиђено за рад на њиви.

„Кад је викенд таман имам више времена да све урадим, а оно не може. Како не би било штете, биће је. Не могу стићи да посејем на време“, тврди Костић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *