Милошевић: Срби неће имати проблема да дођу у Црну Гору

Амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић изјавио је данас да списак земаља са којима ће Црна Гора отворити границе није коначан и поручио да ниједна држава нема веће користи од отварања граница ка Србији као Црна Гора.

„Нама је највећи интерес да отворимо границе са Србијом“, рекао је Милошевић за Тв Прва и додао да сматра да ће се актуелна ситуација у вези са отварањем граница решити у наредних 10 дана.

Он је рекао да су Срби и Црногорци братски народ и да нико ко из Србије дође у Црну Гору неће имати проблема.

Упитан да ли је истина да тенисеру Новаку Ђоковићу неће бити дозвољено да уђе у ЦГ, Милошевић је казао да нема такве информације и додао да је кратко разговарао са његовим стрицем о припрема турнира.

Милошевић је додао да су све време ванредног стања држављани Црне Горе у Србији имали одличан третман.

Истакао је да је дошао на место амбасадора Србе Горе у Србији да би унапредио односе две земље, а да су они последњим догађајима уназађени.

Истакао је да постоји намера и жеља да се и даље унапређују економски односи.

Навео је да је Црна Гора земља која је зависна од туризма и да се годишње значајан број прехрамбених производа увезе из Србије, те да ће долазак туриста из Србије у Црну Гору током летње сезоне имати ефекта и на домаћу потрошњу.

Милошевић је казао да је Црна Гора грађанска држава и да попис становништва говори у прилог томе да се грађани пребројавају национално.

„На попису 1991. било је девет одсто Срба у Црној Гори, а до 2003. порастао је за 23 посто. Изводим закључак – променило се мишљење и повећао се број због тадашње политике оних који се изјашњавају као Срби“, наводи Милошевић.

На питање да ли је то значи да се са пребројавањем крвних зрнаца – ко је Србин, а ко Црногорац, почело у Црној Гори одговорио је потврдно, али да то није иницирала власт Црне Горе.

„Пребројавање Срба није иницирао нико из власти Црне Горе. Немамо ниједан разлог да се некоме забрани да се изјасни како се осећа“, навео је он.

Додао је да се он увек изјашњавао као Црногорац.

Упитан о Закону о слободи вероисповести, Милошевић је казао да држава нема намеру да отима црквене објекте.

„Слобода вероисповести је загарантована и држава нема намеру да се уплиће“, рекао је Милошевић.

„Мислим да ће се прво наставити преговори између Митрополије и Владе Црне Горе“, рекао је Милошевић и додаје и да је могући проблем неповерење које постоји од стране Митрополије у институције Црне Горе.

Циљ је да дође до помирења, сматра Милошевић, и наводи да држава нема намеру да ништа отима.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *