Милион евра од Европске уније за туризам у Источној Србији

Европска унија доделила је милион евра подршке за укупно 120 пројеката усмерених на отклањање последица ковид-19 пандемије у сектору туризма Србије.

Новац је додељен преко пројекта ЕУ за тебе за добитници помоћи су мала и микро предузећа, породична предузетништва, пољопривредна газдинства и фирме из 12 градова и општина на истоку и југоистоку Србије, саопштила је данас Делегација ЕУ у Србији.

Европска унија наставља да пружа помоћ и сарађује са Србијом у суочавању и у отклањању последица пандемије ковид-19. Са укупно 93 милиона евра укупне помоћи, ЕУ је водећи партнер и донатор у Србији, када је у питању отклањање последица пандемије“, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Додао је да је ЕУ пролетос обезбедила директну помоћ у виду медицинске и заштитне опреме попут респиратора, маски, кисеоника и контејнера за тријажу, као и храну и хигијенске пакете за угрожене групе, укупне вредности 15 милиона евра.

„Сада прелазимо на краткорочну и средњорочну помоћ у циљу економског опоравка, за који смо издвојили 78 милиона евра бесповратних средстава. Захваљујући овом пројекту ЕУ, издвојена средства ће стићи до најугроженијих предузетника у сектору туризма како би се унапредила њихова туристичка понуда. Ово ће имати нарочити значај у периоду који је пред нама“, рекао је Фабрици.

Међу корисницима бесповратне помоћи од по 10.000 евра по пројекту највише је, 52, пружалаца приватног смештаја за туристе, а подржани су и кампови, ресторани и угоститељи, пансиони, хотели и хостели, туристичке агенције, винарије и пчелари.

„Кључни циљ је да помогнемо најугроженијима у области туризма да покушају да превазиђу последице пандемије и унапреде своју понуду, како би постали атрактивнији за посетиоце“, рекао је вођа пројекта ЕУ за Тебе за културно наслеђе и туризам Александар Бец.

Као пример навео је Источну Србију „неоткривени драгуљ Србије“ чија понуда мора бити подигнута на виши ниво да би привукла више посетилаца.

Најавио је да ће у наредним годинама пројекат кроз више сегмената наставити да помаже и унапређује туристички потенцијал источне Србије и Доњег Подунавља.

Овај ЕУ пројекат је усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за подстицање економског развоја Источне Србије и Доњег Подунавља.

ЕУ га финансира са 15 милиона евра, суфинансира га немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој са 1,6 милиона евра, а спроводи Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ).

На конкурс је пристигло 464 пројектних захтева субјеката из области туризма из Бољевца, Бора, Голупца, Кладова, Књажевца, Мајданпека, Неготина, Пожаревца, Смедерева, Сокобање, Великог Градишта и Зајечара.

извор: ТАНЈУГ,РТВ
фото: ТАНЈУГ/ ТАРА РАДОВНОВИЋ/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *