Међународни дан деце која су укључена у живот и/или рад на улици

Данас, 12. априла обележава се Међународни дан деце која су укључена у живот и/или рад на улици.

Екуменска хуманитарна организација (ЕХО) са седиштем у Новом Саду, бави се, осим бројним другим, и  хуманитарним радом са  децом која су укључена у живот и/или рад на улици. Иза њих је много успешних пројеката и још више срећних и задовољних малишана који су своју сигурност нашли у њиховом окриљу.

У самом почетку, организацију су чиниле две особе, које су свој рад организовале у малој канцеларији у центру Новог Сада. До 2006. године, када је изграђен и отворен ЕХО центар, запослени у ЕХО су радили у више канцеларија у Граду. Данас, ЕХО ради у свом објекту (ЕХО центар) и запошљава 80 особа, има 50 спољних/теренских сарадника у 30 општина и градова у Србији и мрежу од 150 волонтера. Од јануара 2020. године организацијом руководи Анна Бртка Валент, дипломирани економиста – мастер.

„На овај датум се подсећамо колико смо заједничким напорима успели и допринели стварању услова у којима ће сва деца имати једнаке услове за развој и срећно детињство. Новонастала ситуација, узрокована Ковид-19 кризом условила је немогућност заједничког рада и окупљања, на кратко нас је физички удаљила. Оно што је сада у првом плану јесте психолошка подршка, и припремање за превазилажење свих могућих последица које ће се јавити. У складу са тим, овогодишњи 12.април обележава се поред горе наведеног вида пружања подршке и развијањем плана активности које ће децу поново укључити у активности битне за њихов развој и срећу, за време када ћемо поново кроз осмех послати поруку о важности заједничких напора да допринесемо креирању једнаких услова за свако дете, без обзира на тежину животних околности. Друштво у најбољем интересу деце је оно чему тежимо.
Теренски рад са децом која су укључена у живот и/или рад на улици од 2009.године подржава H.Stepic CEE Charity“- рекла је за наш портал Анна Бртка Валент.

Ј. Допуђ
фото: ЕХО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *