Мање од пет одсто родитеља изабрало наставу од куће

Више од 50 одсто школа у Србији већ је завршило анкете путем којих су родитељи изабрали да ли ће им деца од првог септембра ићи у школу или ће наставу похађати онлајн, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и додао да је мање од пет одсто изабрало учење од куће.

Гостујући на Пинку, Шарчевић је рекао да је ТВ настава за септембар готово наснимљена, односно да је снимљено око 75 одсто садржаја, за све нивое.

„Снима се на осам језика националних мањина и то је нешто што није урадила ниједна држава. Имамо снимљену целу наставу за основну школу, гимназију и опште стручне предмете, односно 15 струковних области рада“, рекао је Шарчевић.

Истакао је да ресорно министарство водило рачуна и о мањинама, наставницима и њиховим радним листама, хигијени у школама, одржавању дистанце, ношењу маски…

За сутра је, каже, заказан састанак са Заједницом школа за децу са посебним потребама за које министарство тражи решења и истакао да је систем велики и да све мора да функционише.

Коментаришући критике да ће се вирус корона појавити у школама, рекао је да су епидемиолози наложили да и деца носе маске, а да рукавице нису обавезне.

Како је објаснио, ђаци ће носити маске током уласка у школу и током боравка на часу, осим ако ученик не одговара, када му се евентуално дозвољава да је скине.

„Носи маску на одмору и одлази кући“, рекао је Шарчевић и додао да је боравак у школи најбезбеднији део дана за ђаке јер се ту контролише да ли носе маску.

Министар је рекао да и родитељи морају да буду укључени тако што ће својој деци мерити температуру пре поласка у школу.

Навео је да су часови скраћени на 30 минута и да је то довољно за главни део часа, а ће део посла који не стигне да се уради током наставе у школама бити урађен онлајн, док је физичко модификовано.

Додао је да је направљено упутство које ће ићи сутра, а које говори да први часови у свим школама треба да буду посвећени епидемији.

Шарчевић је поручио да нема разлога за бригу када је реч о почетку школске године и да ће све бити онако како треба да буде, те свим ђацима, а посебно првацима, пожелео срећан полазак у школу.

извор: ТАНЈУГ
фото: EPA-EFE (Tibor Rosta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *