Маске носити у затвореном, два метра безбедна удаљеност

Време је за ношење маски, поручио је данас епидемиолог Предраг Кон и навео да у тренутној епидемиолошкој ситуацији има смисла носити их у затвореном простору, као и да је став кинеских експерата за борбу против коронавируса који су дошли у Србију да маске треба носити.

Кон је на прес конференцији у Влади Србије рекао да се из понашања кинеских стручњака, који стално носе маске, јасно види њихов став о тој мери заштите и додао да се ставови српских лекара нису много променили, али да се мењају у складу са тим да ли маски има или нема.

“Препоручивати нешто што не може свугде да се спроведе, поготово у здравственим установама, није мудро, чак је и безобразно ако се таква препорука даје, а не може се обезбедити. Ситуација је сада другачија и ја маску носим од тренутка када ми је доступна“, рекао је Кон, одговарајући на питање о препоруци кинеским експерата о ношењу маски.

Како је рекао, ношење маске препоручује се и на удаљености од два метра од друге особе.

“Наш чврст став је да је два метра безбедна удаљеност и да ношење маске на отвореном, ако сте на већој удаљености од два мета, није неопходно. Међутим, треба имати маску при руци ако вам се неко приближи“, казао је Кон.

Епидемиолог Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Дарија Кисић Тепавчевић, казала је да маска као општа мера превенције има ограничено дејство и поновила да је треба носити у затвореном простору, као и да треба да је имају они који имају симптоме коронавируса и здравствени радници.

Додала је да истраживања показују да ношење маске на отвореном и ако особа нема симптоме заразе, није ефикасно.

“Рецимо, када би особа била у инкубационом периоду и избацивала проузроковаче у ту маску, и поново удисала са те маске, тако би повећала инфективну дозу“, објаснила је Кисић Тепавчевић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:EPA (ANGELO CARCONI)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *