Magija u realizmu crteža Gorana Jevtića

Izložba crteža „Magični realizam“ autora Gorana Jevtića otvorena je večeras u  Klubu Društva novinara Vojvodine i trajaće do 15. novembra.

Petar Kočić, Željko Savić, Mirko Dimić i Goran Jevtić

U ime Društva novinara Vojvodine prisutne su pozdravili predsednik Društva novinara Vojvodine, Petar Kočić i potpredsednik Željko Savić.  O stvaralaštvu  autora  govorio je portparol Kulturnog centra u Sremskim Karlovcima, Mirko Dimić.

Autor je  učesnik mnogih svetskih konkursa za karikaturu, a 2001. godine dobitnik je nagrade za karikaturu u Australiji u kojoj je živeo jedno vreme. Dobitnik je 2019.godine prve nagrade na likovnoj koloniji u Sremskim Karlovcima „Zlatno Kandilo“, kao i brojnih drugih prestižnih priznanja. Član je International Cartoon Association. Od 2017.godine živi i stvara u Sremskim Karlovcima.

Goran Jevtić, autor izložbe

Magični realizam Gorana Jevtića

-Čovek trenutno živi i svedok je haotičnog vremena, sveta prepunog žurbe i neprestanog kretanja, hiper produkcije i neusporivog napretka. Smiraj dana i tišina noći više ne donose mir već teskobu i neizvenost šta to nosi sutra. Teško je danas čoveku da pronađe svoj mir, da nađe kutak gde će njegov duh i priroda moći smireno da zrače svojim pokretom i energijom. Kafka,Borhes, Markes, Rulfo,Ruždi posmatrali su svet i njegov napredak na vrhuncu svojih života i znali su da čovek ukoliko ne napravi svoj svet lični svet u okviru stvarnog ne bi mogli da opstanu. Iz ovog ličnog sveta pisaca, umetnika, izrodiće se nešto što se naziva magični realizam, ili realističan pogled na savremeni svet sa samo malčice magičnih elemenata. Pojam magičnih elemanata nije toliko natprirodan koliko nam se u prvi mah čini, umetnici koji su deo ovog stila ne izmišljaju nove svetove, niti ukazuju na onostrane okolnosti i stvari koje su logički čoveku neobjašnjive već otkrivaju čarobne stvari na ovom svetu. Magični događaju su obični događaju i posmatrač treba da ih prihvati kao čudesne ali ujedno normalne i zajedničke.


Goran Jevtić jedan je od retkih umetnika koji je probudio u nama misao da „magični realizam“ i dalje postoji. Na prvi pogled poput Direra, hiperrealističan crtač, njegovi crteži pre svega,ali i ostali radovi nose utisak sušte realnosti ali to je samo prvi sloj, genijalnost ovog umetnika je tek sa druge strane medalje gde se nalazi čarobni svet zaustavljenog vremena i trenutka. Njegova dela odišu autorskom suzdržanošću, slikar je na prvi pogled indiferentan, priču svojih dela nastavlja sa logičnom precižnošću, kao da se ne dešava ništa posebno ali iza svakog portreta, mrtve prirode, predmeta, nalazi se savršen magični svet simbolike i detalja koji diše, koji je živ, koji stoji ali u isto vreme se i kreće, neprestano šireći poput svemira se iz perspektive svakog novog posmatranja. Svaki detalj u sebi sadrži višestrke ravni realnosti koje se sudaraju sa magičnim,fantastičnim motivima. Vijajući se u neprestan krug koji predstavlja vreme i život oni se sudaraju poput svakog atoma našeg života, cele ove planete, kosmosa, inspiracije u našem umetniku Goranu Jevtiću, rađajući tako iznova i iznova nov magičan svet mira, harmonije i života izvan žurbe i nedaća realnog sveta.- Mirko Dimić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *