Књижаре прешле на интернет, драстично скочила онлине продаја

Бројне књижаре морале су да затворе своја врата због ванредног стања, издавачке куће махом су се преусмериле на рад преко интернета, а како за Танјуг потврђују представници Лагуне, Вулкана, Артехипелага и других, драстично је скочила онлајн продаја књига.

Због тога су многи од њих одлучили да на различите начине помогну својим купцима обезбедивши им бројне погодности при куповини из својих домова.

“Иако се због епидемије коронавируса представе, концерти и биоскопске премијере отказују, постоји други начин да унесете културне садржаје у свој дом! Како бисмо вам олакшали период проведен у изолацији, припремили смо невероватне попусте на сајту. Понекад је довољно да само листајући странице посетите најчаробније пределе”, поручује Лана Радисављевић из Вулкана.

Од 18. до 31. марта уколико одаберите издања ове издавачке куће, пакете ће вам доставити, уз све мере опреза, на кућну адресу, бесплатно.

С друге стране директор и главни уредник Архипелага Гојко Божовић каже да су због ванредног стања од јуче прешли на рад од куће, а та одлука се односи и на редакцију и на Клуб читаоца, што тешко погађа и запослене и купце.

“Сада можемо да кажемо да је тржиште књига у Србији готово нестало у последње две недеље, јер више не раде многе књижаре и клубови читалаца, док су преостале књижаре драстично скратиле радно време. У овом тренутку продаја књига преко интернета свакако није ни изблиза довољна замена за продају књига у књижарама и у клубовима читалаца”, каже Божовић.

У току пандемије Архипелаг ће, истиче, обезбедити попуст од 40 посто на сва издања, као и бесплатну доставу на територији Србије за све поруџбине које добију посредством сајта, те ће се тек за неколико недеља виделе учинак онлајн продаје који је свакако скочио током овог периода.

Божовић апелује на читаоце да прате њихов сајт и Архипелаг магазин у коме ће објављивати нове есеје, коментаре и колумне, интервјуе и путописе наших домаћих и страних писаца, као и премијерне одломке из књига наших аутора.

Што се тиче Лагуниних књижара оне ће махом остати отворене, али по измењеном радном времену и уз мањи број запослених (Књижаре Делфи/Лагуна раде од 10 до 15 сати осим оних које се налазе у оквиру тржних центара који су затворени).

У сваком тренутку су доступне и онлајн књижаре, а испорука за територију Србије до 29. марта је бесплатна.

До тог датума траје и снижена цена књига за децу и тинејџере, 25% за једну књигу, 30% за две, 35% за три и чак 40% за четири и више књига.

Са писцима су покренули и акцију “Писци препочују” на сајту у оквиру које они препоручују књиге за читање, а Лагуна даје 30 посто попуста на те наслове.

“У последње време смо приметили да су читаоци заиста куповали већи број књига, рецимо све књиге Фредрика Бакмана, Харарија, “Слушињину причу” и “Сведочанства” Маргарет Атвуд, књиге нобеловца Петера Хандкеа, али и књиге које су им препоручивали колеге књижари. Када је реч о интернет продаји, она је повећана што је било и очекивано”, каже Тања Вучковић из Лагуне.

Она скреће пажњу и на апликацију за е-књиге Делфи књижаре, а електронске књиге су 50 посто јефтиније у односу на штампана издања, па је и то добра алтернатива.

Попусте и бесплатну доставу обезбедила је и књижара Агора, а на онлајн продају усмерила се и Геопотика.

извор : РТВ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *