Кушадаси-омиљено летовалиште наших туриста

Кушадаси, приморски град на турској обали Егејског мора, омиљено је летовалите наших туриста. Прелепе плаже, богата туристичка понуда,град који живи 24 часа дневно,  изузетно љубазни домаћини и  цене доступне сваком, па и нашем џепу, само су неки од разлога да посетите ово прелепо летовалиште.  Једна од туристичких атракција града је свакако и Туфан радња “ српска радња јефтинија од Родића и Мишковића“ коју већ дуги низ година воде браћа Филип и Лука Ајдовић.  Све што можете да замислите, пожелите да дегустирате или однесете на поклон можете пронаћи у њиховој радњи, где ћете свакако добити посебан попуст ако долазите из Србије. Не постоји ни један прес центар, водич или туристичка организација која има више корисних информација од њих које ће радо поделити са вама док вам припремају неки од својих укусних чајева и послуже вас локумом на рачун куће.
За све вас који сте ове године планирали летовање , а нисте сигурни какво је стање пандемије КОВИД 19 у Турској, питали смо Луку Ајдовића, једног од власника српске радње да са нама подели неколико корисних информација.
Када се званично отвара туристичка сезона у Турској и какво је стање обзиром на пандемију Ковид 19?
Тренутно још немамо информацију када званично почиње сезона, али према речима министра туризма међународни авиосаобраћај креће  15.јуна, док се крајем месеца  границе отварају и за друмски саобраћај. Корона вируса је било у Турској као и у свим земљама света, с тим да је у нашем граду заиста био занемарљив број заражених и да задњих 20 дана нема ни један случај ковид позитивних. Наравно да не очекујемо да се понови сезона као прошле и претходних година али смо сигурни да ће је свакако бити.  Радње  се отварају, кафићи раде нормално и сви нестрпљиво очекујемо вас туристе.
Каква је процедура преласка преко границе?
Колико је мени познато, за прелезак преко границе је потребан негативан тест на корона вирус не старији од 14 дана, а ко нема тест може да се тестира на лицу места. За туристе је тест бесплатан. Критеријуми преласка преко границе се мењају и можда ће до званичног почетка сезоне моћи да се пређе и без теста, али то вам не могу са сигурношћу рећи јер још увек нема званичних информација.
Каква је тренутна попуњеност смештајних капацитета и да ли су цене аранжмана промењене у односу на претходну сезону?
Смештајни капацитети  су попуњени скоро 100 посто, ту инфомацију сам управо добио од власника хотела у коме најчешће бораве туристи из Србије.  Цене туристичких аранжмана су остале исте, нису се повећале и изузетно су приступачне у односу на остале туристичке дестинације.  Курс лире у односу на еуро је 7.50. што је знатно повољније за туристе обзиром да је претходне године био око 6.  То првенствено значи да ћете за исте паре моћи много више да пазарите.
Од свих приморских градова у Турској, наши туристи се најчешће враћају у Кушадаси. Зашто је то тако?
Ко први пут дође у Кушадаси мора да зна да није и последњи. Ово је град са прелепим и чистим морем, уређеним плажама, богатом историјом коју је немогуће доживети за 10 дана.
Национални парк „Мили“, сафари тура, Аква парк „Адаланд“, посета Ефесу, само су  неке од дестинација које једноставно не смете заобићи.  Кушадаси је нарочито познат по одличном ноћном животу, а обзиром на бројност наших туриста који воле да слушају нашу музику у Турској, незаобилазна дестинација је дискотека „Калемегдан“  у којој се одржавају журке добродошлице.
Шта обићи током боравка у Кушадасију? Где је најукуснија храна? Где су најквалитетније кожне јакне? Куда у провод? Нема питања на које они не знају одговор и на које вам здушно и опширно неће одговорити, само морате да их питате.
Разговор водила: Ј. Допуђ
фото: приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *