КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НОВОГ САДА- НАЈАВА ДОГАЂАЈА

Трибина „Растко Немањић, Свети Сава – творац српског идентитета“ биће одржана у понедељак, 27. јануара у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је проф. др Борис Стојковски.
Поводом празника Светога Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, биће речи о његовој више него свестраној личности која је ударила темеље и дала основе готово свим аспектима српског духовног, националног и културног идентитета. Свети Сава је био удеони кнез, син великог жупана Стефана Немање, али је постао монах Сава и као такав оставио неизбрисив траг као први српски архиепископ и утемељивач самосталне српске цркве. Осим тога, немерљиве су му заслуге у јачању угледа оновремене Србије, али и на пољу права, књижевности, чак и медицине.
***
Трибина „Усташки злочини на Кордуну 1941. године“ биће одржана у понедељак 27. јануара у 18 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је др Милан Мицић.
После оснивања НДХ 10. априла 1941. године и доношења закона усмерених против Срба, Јевреја и Рома, усташке власти приступиле су организовању злочина над српским народом. Једно од најтеже погођених подручја био је Кордун, где су локалне усташе и припадници усташке емиграције извршили масовне злочине над српским живљем. Већ маја 1941. године догодио се масован злочин у Благају, а масовни злочини догађали су се крајем јула и почетком августа 1941. године, као и у децембру исте године, што је изавало оружани отпор и масовни устанак српског народа на Кордуну.
***
Изложба цртежа и графике „Планетарни пејзажи“ Јелене Бјелице биће отворена у понедељак, 27. јануара у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 07. фебруара.
„… Универзални мотив пејзажа користим као паралелу питањима о којима размишљам. Тако су настали цртежи и графике из циклуса Планетарни пејзажи, кроз које сам покушала да себи појасним смисао постојања, бивствовање, промене, трансформације, успоне и падове, пролазност. Ови радови су резултат рефлексије мојих осећања и размишљања…“ (Ауторка)
Јелена Бјелица (Нови Сад, 1974) самостална је уметница, изражава се кроз цртеж, графику, слику. Бави се графичким дизајном и ликовном педагогијом. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, Одсек графика код проф. Живка Ђака, 2000. године. Основала је Атеље младих 2007. године, у оквиру којег различите генерације полазника упознаје са традиционалним и експерименталним облицима ликовног стварања. Реализовала је пројекат Култура различитости, подржан од Покрајинског секретаријата за културу АП Војводине 2016. године. Стручно се усавршавала у центру за савремену уметност „Апотека“, Водњан, Хрватска 2015. године, у оквиру програма „Ерасмус фор Yоунг Ентрепренеурс“ подржаног од Европске комисије. Добитница је награде за графику малог формата од Министарства културе републике Србије, Графички колектив, Београд, 2000. Чланица СУЛУВ-а, УЛУПУДС-а и Ликовног круга. Живи и ствара у Новом Саду.
Изложба цртежа Тамаре Ждерић биће отворена у понедељак, 27. јануара у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и моћи ће да се погледа до 17. фебруара.
Тамара Ждерић рођена је 1990. године у Београду. Основне студије сликарства завршава 2013. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Мастер студије сликарства завршава на истом факултету, 2015. године. Тренутно је на докторским студијама сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду. До сада је приредила 42 самосталне, жириране изложбе у земљи (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Ужице, Панчево, Ковин, Кикинда, Зрењанин, Апатин, Стара Пазова, Врање, Ћуприја, Врбас, Деспотовац, Крушевац, Чачак, Смедеревска Паланка, Бачка Паланка, Пирот, Трстеник) и у иностранству (Приједор, БиХ; Херцег Нови и Котор, Црна Гора), а учествовала је на преко 70 групних изложби од којих су поједине и међународног карактера.
Награде:
2019. Награда Града Београда за стваралаштво младих, област уметности
2019. Трећа награда на ликовном конкурсу „Нушићијаде“
2015. Друга награда из Фонда за цртеж „Владимир Величковић“
2013. Награда XVII бијенала студентског цртежа Србије
2013. Награда „Стеван Кнежевић“ за цртеж (ФЛУ)
Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2018. године.

У оквиру програма Ледена тишина поводом обележавања 78 година од Новосадске рације, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада у уторак 28. јануара у 18 часова биће одржана трибина под називом „Виктор Франкл као извор снаге и смисла“. Предавач је проф. сц. логотерапеут Мирјана Зечевић.
Виктор Франкл је светски познати научник, доктор филозофије и психијатар. Он је, као Јевреј, прошао страхоте концентрационих логора у Другом светском рату. Своје непроцењиво животно искуство и стручност у познавању човекове природе уткао је у концепт логотерапије. Логотерапија је психотерапеутска школа која се базира на вечној човековој тежњи да осмисли свој живот. Франкл нас својим животним искуством охрабрује и учи како да разумемо патњу, како у свом болу да пронађемо смисао. Предавање на аутентичан начин представља Франклов пут и носи поруку да живот увек има смисла и да живот задржава смисао у свим условима и околностима.

извор: КЦНС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *