Крвна плазма излечених може да помогне

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се започело са потребним процедурама када је реч о терапији крвном плазмом људи који су имали вирус и који су развили антитела на вирус.

„Што се тиче вредности серума особа које су преболовале вирус и у својој крви имају антитела, то је добро познато и иначе се користи. Има све више истраживања и резултата који говоре да то може да има ефекта и ми смо започели са таквим процедурама“, рекла је Кисић новинарима на прес конференцији.

Она је истакла да у овом моменту има више од 200 потенцијалних давалаца, те да се размишља у том правцу.

Кисић је додала да је извесно да, ако се болест поново буде јавила у неком облику, на јесен, неће још бити вакцине, па је крвна плазма излечених један од начина борбе.

Она је навела да је давање серума са антителима код неких других болести или смањило вероватноћу да се болест добије или су клиничке слике биле блаже.

„Резултати неких истраживања показују да у почетној фази оболевања, док пацијент још није створио своја антитела, то итекако има ефекта. Интензивно радимо на томе, а како се повећава број потенцијалних давалаца и могућности ће бити све веће“, рекла је Кисић Тепавчевић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

фото :EPA-EFE (Orestis Panagiotou)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *