СТАТИСТИКА РАЂАЊА

Ко ће сахранити последњег – питају се у многим местима

У Србији је у 2019.години, не рачунајући Косово и Метохију, рођено 64.399 беба, што је за 424 више него у 2018. Међутим, овај број беба најмањи је од 1875.године, када је на тадашњој територији Србије, пред српско-турске ратове, живело 1.378 хиљада становника, упозорава на поразну статистику Бранислав Гулан, члан Друштва економиста Србије, аналитичар и публициста.
–    Ако искључимо податке из Војводине, остаје нам 47.414 рођених, што је упоредиво са Србијом око 1850., када је у њој живело мање од милион становника. Мучна поређења – закључује Гулан.
У 2019.години, указује он, у Србији је умрло 101.458 становника, што значи да се број смањио за 37.059. То је мање за један Бечеј или Неготин, не рачунајући емигрирање наших становника у Аустрију, Немачку, Швајцарску и у остале земље.
– На једну рођену бебу имали смо 1,6 ковчега, а повољнији однос рођених према умрлима имали су само Нови Сад, Звездара, Тутин, Прешево, Нови Пазар и Бујановац. Посматрано по областима Србије, десет их је имало два и више пута умрлих у односу на број рођених, а најнеповољнији однос имала је зајечарска област са 3,3:1 у корист умрлих.
У прошлој години, два или више пута већи број умрлих од броја рођених имало је 89 општина у Србији. Црна Трава је „шампион“, са 10,5 умрлих на једног рођеног, а прате је Гаџин Хан (5,8:1) и Рековац (5,2). Конкуренција на врху ове листе је веома велика јер су ту још и Ражањ, Бабушница, Мало Црниће, Кучево и Неготин, са односом већим од 4 према 1.
– Статистика на нивоу насеља би тек била поражавајућа, јер је десетине (да се суздржим од стотина) села без иједног живорођеног, уз сахране као једини друштвени догађај. У много села поставља се питање ко ће сахранити последњег – закључује Гулан.

извор: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *