Које земље ЕУ отварају границе и када?

Са попуштањем мера уведених због пандемије корона вируса, земље ЕУ почињу да отварају своје границе, па се многи питају где ће моћи да иду за одмор, а отварање граница са Србијом за сада су најавиле само Грчка и Бугарска.

Грчке границе ће се поново отворити 15. јуна, али само за грађане који долазе из Немачке, Израела, Кипра, Балкана и балтичких земаља. Туристима ће бити дозвољено да уђу у Грчку без негативног теста на ковид-19 или обавезног карантина када се међународни летови поново покрену 1. јула, преноси Јуроњуз.

Бугарска је најавила отварање границе са Србијом и Грчком од 1. јуна.

Хрватска је поново отворила своју границу са Словенијом средином маја, а 29. маја би требало да учини то исто са Аустријом, Чешком, Мађарском и Словачком.

Мађарска је отворила границе с Румунијом, а од среде их отвара са Словачком и Чешком, али с ограничењима.

Италија планира да поново отвори своје границе 3. јуна за грађане ЕУ, Велике Британије, шенгенског простора, Андоре и Монака.

Шпанија ће поново отворити границе за туристе 1. јула.

Француске границе остају затворене најмање до 15. јуна, осим за грађане ЕУ који имају пребивалиште у Француској, сезонске раднике и грађане ЕУ који раде у Француској.

У Немачкој провере на граници с Аустријом, Швајцарском, Француском и Данском и за путнике који долазе авионом из Италије и Шпаније остају на снази до 15. јуна.

Границе Велике Британије су тренутно отворене. Од 8. јуна посетиоци из иностранства биће у карантину у трајању од 14 дана.

Аустрија планира да у потпуности отвори своју границу са Немачком 15. јуна.

Чешка је 26. маја отворила границе са Немачком и Аустријом, а од 27. маја са Словачком и Мађарском, али с ограничењима.

Холандске границе су отворене за оне који путују унутар шенгенског простора, али се саветује избегавање свих путовања која нису неопходна.

Белгијске границе остају затворене.

извор: ТАНЈУГ
фото: ЕПА (GYORGY VARGA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *