Корона угрозила 1,25 милијарди људи отказима или смањењем плата

Министри рада земаља чланица Г20 обећали су у четвртак да ће заштитити тржиште рада у свету, погођено пандемијом новог коронавируса, јавља АФП, наводећи процене да је отказима или смањењем плата погођено око милијарду и 250 милиона широм света, а највише у Азији у земљама Пацифика.

„Не можемо дозволити да ковид-19 појача родне неједнакости на тржишту рада и да поткопа до сада остварени напредак“, поручили су министри након виртуелног састанка који је организовала Саудијска Арабија, тренутно председавајућа групом Г20.

Земље те групе ће, како је најављено, „наставити да разматрају начине подршке предузећима и послодавцима, нарочито микро, малим и средњим фирмама, како би сачували радна места и подржали раднике“ у времену „пуном изазова“.

Мере ће, како је најављено, бити разрађене према националним околностима, а могле би да укључе „трансфер средстава, пореске олакшице, субвенције, зајмове и помоћ за плате.

Међународна организација рада (ILO) оценила је да се светско тржиште рада суочило са пандемијом ковида-19, „најтежом кризом након Другог светског рата“.

Отказима или смањењу плата у тим околностима изложено је милијарду и 250 милиона људи особа, а најугроженије су земље Азије и Пацифика, процењује ILO.

Светска здравствена организација (WHO) упозорила је државе које су нестрпљиве да поновно покрену своју привреду да „буду опрезне“ приликом ублажавања заштитних мера донетих против ширења заразе новим корона вирусом.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Unsplash (Giacomo Carra)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *