Кон: Наредне седмице најјаче убрзање ширења вируса

Наредна седмица најбитнија јер се тада може очекивати најјаче убрзање ширења корона вируса, док ће у петој недељи епидемија полако доћи до врха, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и додао да је за сада ситуација „солидна“.

Он је рекао да смо захваљујући мерама успели да за 6, 7 дана да успоримо вирус и његово очекивано убрзање.
Кон је на веб конференцији „Ту смо“ истакао је да је потребна гвоздена дисциплина и да смо до сада могли да пратимо ситуацију, односно тачно да знамо ко се од кога заразио.

Истакао је да се наредне две недеље може очекивати повећање броја оболелих, али и смртних случајева.

„Нажалост ситуација је очекивана и таква каква јесте. Претња и даље постоји. Јако је важно да посебно у наредне две недеље имамо гвоздену дисциплину“, рекао је Кон.

Говорећи о збрињавању на Сајму он је објаснио да ће на сајам ићи само они који већ имају дијагнозу или су раније лежали негде па су у завршној фази инфекције и имају лакше симтоме.

Упитан када ће Сајам бити спреман и да ли су већ пребацени први пацијенти, он је рекао да је све спремно и да нема информацију да су пацијенти почели да тамо одлазе.

Навео је да је изузетно важно да хронични болесници узимају терапију и поштују савете и не излажу се ризицима.

У току је прва веб конференција под називом „Ту смо“, коју организује Форум пацијената Србије, а на којој медицински стручњаци говоре о корона вирусу и о његовом утицају на друге болести.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:Танјуг (Тара Радовановић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *