Кон: Мере ће постепено попуштати, неке препоруке ће остати

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да ће мере за сузбијање корона вируса како време одмиче полако попуштати.

Мере ће трајати и даље, не овакве као сада, али ће се озбиљно промишљати шта ће остати као обавезно понашање, а шта ће бити препоруке, објаснио је Кон на питање Танјуга шта се планира у Србији имајући у виду да многе земље најављују попуштање, али и да ће неке мере остати, као на пример у Аустрији, до краја децембра.

Кон је рекао и да мере не треба везивати само за ванредно стање, јер ће и после повлачења ванредног стања неке мере остати у складу са Законом о проглашењу епидемија од посебног значаја.

Повлачење ванредног стања не значи и одјаву епидемије, јер ће се епидемија одјавити онда када се за то стекну услови и када буде дошло до пада новозаражених.

Наводи и да ће се тестирање колективног имунитета спроводити током лета и да је сада прерано за то.

Треба сачекати да се заврши епидемија и да се сакупе подаци из света и наше земље, па онда тестирати какво је стање колективног имунитета у популацији.

Нема смисла поредити бројке

Он је истакао да нема смисла поредити поредити ситуацију броја инфицираних између земаља, јер се користе други подаци и аутоматски се добијају други резултати.

Кон је, на конференцији за штампу, на молбу да прокоментарише зашто Србија, и поред рестриктивних мера, са сада најдужом потпуном забраном кретања, има релативно велики број инфицираних у поређењу са регионом, поручио да се ради о неупоредивим стварима.

„Говоримо о броју инфицираних. Имамо различиту методологију тестирања. Јасно је да ми проширујемо тестирање, и тражићемо и оне са најблажим симптомима. Нисмо у могућности да пратимо како која земља и који метод користи“, објаснио је он.

Кон је подвукао да поређења немају смисла, јер се због других података који се користе аутоматски добијају други резултати.

Једино што, према његовим речима, може да се упоређује је број умрлих на 100.000 становника, то јест морталитет, а све остало је неупоредиво, јер се непрекидно мења.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: ТАНЈУГ / ЗОРАН ЖЕСТИЋ /

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *