Кон: Досегли смо максимум који ће трајати још десетак дана, предлог потпуна забрана контаката  

После претходна три дана досегли смо максимум, који ће трајати још 10-ак дана, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

„У ове две недеље, заиста, најрестриктивније мере које смо до сада планирали, треба и да се спроводе“, истакао је Кон на прес конференцији.

То, каже, не значи да те мере заиста морају да буду одређене као полицијски час, али свакако морају да се спроводе, а то су све мере спречавања било каквог контакта у наредним недељама, јер је тада вирус најагилнији и најспособнији да се пренесе преко огромног броја људи који су „резервоари“.

„Спречавање контаката је у тој ситуацији апсолутно најважнија, укључујући све мере до сада“, рекао је Кон.

Он је упозорио и да нема више „играња“ са тим како се спроводи изолација, и то ће се сада спроводити у болничким условима, јер су зато импровизоване болнице и направљене.

„Направљене су за изолацију, да нам се не би десило да нам се из кућне изолације, вирус врати назад и уђе у популацију. Ти не сме да се деси“, рекао је Кон.

Како је рекао његов предлог је да у наредних осам до 10 дана буде уведена 24-росатна апсолутна забрана контаката, а ако мора, онда и кретања, у појединим жариштима, како би се прекинуо ланац ширења вируса.

Кон је истакао да се сада налазимо у максимуму, који ће трајати још наредних осам до 10 дана.

Ако се буду спроводиле мере о забрани кретања 24 сата, то, по његовом мишљењу има смисла за Београд и нека жаришта која су додатно испитана.

Како је рекао, за тим нема потребе ако сви схвате да је, и без полицијског сата, боље да се тако понашамо.

„Што се мог предлога тиче, он је потпуно јасан – 24 сата у наредних осам до 10 дана апсолутне забране контаката. Ако мора онда и кретања, али контаката да“, рекао је Кон одговарајући на питања новинара на прес конференцији.

Истакао је да то питање није било на Кризном штабу још, и да је реч о његовом ставу као епидемиолога.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *