Концерти врхунских пијаниста у Синагоги

У марту концерти двојице наших врхунских пијаниста који већ дуги низ година живе у иностранству и имају бриљантне каријере. Не пропустите!

Недеља, 15. март, Синагога, 20х
Александар Маџар & Војвођански симфонијски оркестар
Диригент: Премил Петровић
На програму:
Л.в.Беетховен: Концерт за клавири и оркестар бр. 5
Ф. Шуберт: Симфонија бр. 9

Уторак, 31. март, Синагога, 20х
КЕМАЛ ГЕКИЋ – „Нешто сасвим другачије”
На програму:
Адамс, Гинастера, Багдасариан, Капустин, Ален, Лецуона, Нуса,  Гекић
***
Продаја улазница за концерте у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8х до 14х, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања програма. Он-лине резервације: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Цена улазнице за први концерт износи: 1.000,00 динара (Студенти, ђаци и пензионери имају попуст 50%)
Цене улазница за други концерт: 1.200,00 динара партер средина и централна галерија и 1.000,00 динара партер са стране.
***
Александар Маџар је победник такмичења у Женеви (1986) и у Болзану („Ferruccio Busoni”, 1989), а у Лидсу (1996) је освојио трећу награду. Концертирао је широм Европе и Азије под диригентским вођством Пава Берглунда, Ивана Фишера, Пава Јарвија, Карлоса Калмара, Џона Нелсона, Либора Пешека, Андреа Превина, Андриса Нелсонса, а касније и Марчела Виотија. Свирао је и као солиста с Берлинском филхармонијом, Европским камерним оркестром, радијским оркестрима Келна и Франкфурта, с Чешком филхармонијом, Ирским камерним оркестром, Београдском филхармонијом, Националним оркестром Белгије, Будимпештанским фестивалским оркестром, Штутгартском филхармонијом, Сеулском филхармонијом под палицом Мунга Вуна Чунга. Одржао је бројне реситале у Европи, Америци и Азији, међу којима су и концерти у Берлину, Паризу, Лондону, Бриселу, Фиренци, Амстердаму, Хагу, Милану, Хамбургу, Минхену, Единбургу, Прагу, Бону, Бостону, Београду. Остварио је турнеје у Јапану, Кини, САД-у и Колумбији, учествовао на бројним фестивалима, као што су: Бемус и Номус, Фестивал Иве Погорелића, затим фестивали у Бад Кисингену, Шлезвиг-Холштајну, Баду Верисхофену, Вербијеу, Руру, Давосу, Салцбургу, Алдебургу, Луцерну, Делфту.
Тренутно је професор на Фламанском краљевском конзерваторијуму у Бриселу и на Академији за музику и позориште у Берну.
***
Оригиналност, убедљивост и снага интерпретације су особености које се приписују Кемалу Гекићу, једном од највећих и најузбудљивијих пијаниста данашњице, чије свирање хвале како критичари тако и публика целог света. Оно што га чини толико јединственим је његов уметнички кредо који обухвата познавање свих чињеница потребних за реконструкцију оригиналних идеја у комадима које свира и моћ да их оживи пред публиком данашњице. Он пружа фасцинантне , бескомпромисне и увек нове интерпретације.

Кемал Гекић
Кемал Гекић

Кемал Гекић је дипломирао 1982. године на Академији уметности у Новом Саду, а исте године је био примљен на клавирски одсек у звање асистента. Последипломске студије завршава 1985. године када постаје сензација Шопеновог такмичења у Варшави.
Од 1985. интензивно концертира широм Европе, САД-а, Канаде, Јапана, Африке, Совјетског Савеза, Средњег и Далеког Истока. Његове концерте преносиле су разне ТВ станице: РАИ Италија, ТВ Португал, ТВ станице бивше Југославије, ХНК Јапан, Полтел Пољска, Египатска ТВ, НДР Немачка, РТВ УССР, Интервизија, ПБС САД и ЦБС Канада. За своје снимке Кемал Гекић је награђиван у Европи, Америци и Јапану за оригинална и проницљива виђења музике Хендла, Моцарта, Шопена, Скрјабина и Листа.
Рођен у Сплиту, Кемал Гекић живи и ради у САД-у.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *