Конференција за медије без новинара због велике могућности преношења вируса

С обзиром да се налазимо у недељи када је могућност преношења вируса корона највиша, као и да је вирус корона ушао у неке редакције и да има оболелих, одлучено је, уз сагласност струке, да се редовне конференције за медије одржавају без новинара.

То су данас рекли министар здравља Златибор Лончар и епидемиолог Предраг Кон, одговарајући на питање електронском поштом листа Данас, ТВ Н1, Гласа Америке и Јужних вести, који су се интересовали ко је донео одлуку да се од данас конференције одржавају без новинара, као и да ли је струка сагласна са том одлуком.

„Ми желимо да водимо рачуна о сваком грађанину, самим тим и сваком новинару. Став је био да спречимо да дође до те могућности да се прошири инфекција или да се пренесе“, казао је Лончар.

Наводи да је циљ да се сачува сваки живот и да се не угрози било ко, неважно да ли је то новинар, радник или било ко други.

„Спроводимо мере сходно моменту у којем се налазимо. Процена је да је сада моменат да је велика вероватноћа да се вирус пренесе“, казао је Лончар.

Кон је потврдио да је струка питана и да су дали сагласност.

Како је навео, разлог за сагласност је тај што се вирус појављује по разним редакцијама.

„То је био разлог да се пристане, није се нешто много студиозно о томе размишљало, искрено речено, али то се ради и у другим земљама и нисмо видели никакав проблем“, казао је.

Како је навео, што се њега тиче, то може и не мора, али у сваком случају је коректно.

„Никада човек не може да се сети шта све може да буде политизовано, па сам дао сагласност без озбиљнијег размишљања“, навео је Кон.

Лончар: Ми не одговарамо на политичка питања

Лончар је истакао да је договорена пракса да на дневној конференцији за штампу чланова здравственог Кризног штаба о пресеку стања са корона вирусом неће одговарати на политичка питања, већ ће се бавити струком.

Он је то рекао одговарајући на питање да ли су биле произвољне раније процене председника Србије да је 20 одсто од 400. 000 гастарбајтера који су средином марта ушли у земљу било инфицирано, што значи да у Србији има бар 80.000 инфицираних, или су званичне бројке нетачне.

Лончар је рекао да сва политичка питања треба поставити председнику и премијерки, а да ће лекари, који излазе на конференцију за штампу, да се баве струком.

„То је најбитније у овом тренутку, када се бавимо спашавањем живота, и објашњавајући грађанима све у вези короне“, рекао је Лончар одговарајући на прво питање, које је достављено путем електронске поште.

Више од 100 питања новинара и грађана пристигло је, након што је одлучено да се конференције за штампу одрже без новинара и само уз питања која се шаљу електронском поштом.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Димитрије Николић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *