Конкурс за најбољи пример наставе на даљину

Пандемија корона вируса преко ноћи је преселила образовни процес у е-простор, а наставници који сматрају да су својом креативношћу успешно превазишли нови изазов, могу да се пријаве од 22. априла до 31. маја на конкурс за избор најбољих примера наставе на даљину, чији је значај још већи у време мера социјалног дистанцирања.

Стручни жири изабраће 10 најбољих, а у обзир ће узети и онлине гласање на сајту www.jpd.rс где ће сви заинтересовани грађани моћи да подрже своје фаворите, саопштио је данас НАЛЕД.

 

Јавни позив расписали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Републички секретаријат за јавне политике, НАЛЕД и Организација за развој каријере и омладинског предузетништва „Connecting“ у оквиру пројекта „Јавно-приватни дијалог за развој“, чију реализацију подржава УСАИД.

„Настава на даљину биће важан део образовног процеса у будућности и нове околности услед ванредног стања су убрзале тај процес код нас. То је модел који отвара нове могућности за наставни кадар и ученике и овим конкурсом желимо да подржимо најбоље идеје и да их истакнемо као примере најбоље праксе. Они могу постати део јединствене базе примера“, рекао је Душан Васиљевић из НАЛЕД-а, који заједно с организацијом „Connecting“, у оквиру пројекта „ЈПД за развој“ ради на заговарању теме „Образовање за 4.0 револуцију“.

Критеријуми за избор најбољих су иновативност у методичком приступу, прилагођеност узрасту ученика, повезаност са другим наставним целинама, подстицање учешћа ученика и интерактивност приступа. Конкурс је отворен за наставнике и стручне сараднике у државним и приватним основним и средњим школама.

Детаљне пропозиције налазе се на сајту www.jpd.rs.

Поред доделе признања за 10 одабраних и ваучера за куповину електронских књига, припремљене су и вредне награде за најбоље – студијско путовање у Финску и Естонију и лаптоп за прво место, лаптоп за друго, док ће треће пласираном припасти таблет.

Најкреативнији наставник или наставница по избору публике биће награђен смарт телефоном.

„Connecting“ и НАЛЕД заједно раде на афирмацији пројектне наставе у основном и средњошколском образовању.

Под слоганом „Магија је у рукама наставника“ развијају стратешки приступ оснаживању наставног кадра како би помогли ученицима да кроз практичне задатке примењују стечена знања путем овог савременог и иновативног модела наставе.

Конкурс је део активности у оквиру четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: EPA-EFE (Shawn Thew)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *