Ковид амбуланта за заражене труднице у Новом Саду    

Ковид амбуланта за заражене труднице у Новом Саду

Од данас са радом почиње издвојена Ковид амбуланта за труднице у објекту „Јован Јовановић Змај“.

Радно време амбуланте радним данима је од 07:00 до 18:00 часова, а суботом од 07:00 до 15:00 часова.

Гинеколошко-акушерска амбуланта за COVID намењена је:

А.) за праћење трудноће COVID позитивних трудница, по редовном календару за праћење трудноће

Б.) у случају гинеколошких хитних стања код Covid позитивних жена

Ц.) у случају компликација код Covid позитивних породиља

Д.) труднице са сумњом на инфекцију Covid -19 (фебрилност, респираторне тегобе, труднице које су биле у контакту са особама позитивним на Covid)

Пре него што жена буде упућена у ову амбуланту, потребно је обавестити гинеколошку екипу у објекту „Јован Јовановић Змај“ на телефон: 4879-570 .

Трудница, породиља која је доказано Covid позитивна, пре доласка на контролни гинеколошки преглед у ову амбуланту треба да:

А.) позове изабраног гинеколога који позива Службу Хитне медицинске помоћи и договара време транспорта жене (тел: 194 или Службу транспорта 6400-124)

Б.) обавести екипу у објекту „Јован Јовановић Змај“ на 4879-570 о времену доласка

У амбуланти ће се по потреби урадити акушерски, ултразвучни преглед, CTG преглед и заказати контролни преглед, као и све остале процедуре по савету лекара из Covid амбуланте.

Како је рекао директор Дома здравља Нови Сад Веселин Бојат, Нови Сад је, иначе, један од првих градова у Србији у којима су отворене covid амбуланте и има их укупно три.

„Имамо три амбуланте које функционишу од првог дана које се баве респираторним инфекцијама. Две су на Лиману, једна на Новом насељу. Оне имају и рендгенску и лабораторијску дијагностику, одвојене су од другог објекта, нема мешања ових пацијената са осталим који долазе у дом здравља због других тегоба“, рекао је др Бојат.

Радно време свих амбуланти, које се баве респираторним инфекцијама и узорковањем материјала, је 24 сата.

Одговарајући на питање шта да раде пацијенти који после 17 часова, када почне полицијски час и забрана кретања, морају да дођу до амбуланте, др Бојат одговара да такви пацијенти могу слободно да дођу, односно да до сада није било никаквих проблема.

„До сада није било проблема. Када су такви пацијенти, који су осетили симптоме и кренули у Ковид амбуланту, полиција кад их заустави и они кажу где и зашто иду, полиција их повезе до амбуланте“, објаснио је директор Дома здравља Нови Сад.

Каже да у Ковид амбулантама је ангажовано у борби против епидемије 788 медицинских сестара и техничара и око 500 лекара.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Илустрација:freeimages.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *