Kisić: Testiranje na korona virus u više ustanova, kapacitet do 4.500 testova dnevno

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se najavljeni prošireni krug testiranja na korona virus pre svega odnosi na zdravstvene radnike i na one koji su hospitalizovani zbog kliničke slike, bez obzira da li su putovali u inostranstvo ili ne.

Kisić Tepavčević je za TV B92 izjavila da će isključivo lekari određivati ko će biti obuhvaćen takvim testiranjem i da neće biti moguće da neko samoinicijativno traži testiranje zato što ima psihološki pritisak.

„I do sada su testirane sve osobe koje su sumnjive. Testiraće se i dalje koliko bude trebalo sa tim maksimalnim kapacitetom od 4.500 testova dnevno“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su testovi na korona virus do sada rađeni samo na Institutu „Batut“ a da će ubuduće testiranje biti moguće i u drugim ustanovama.

„Danas je po prvi put urađeno više od 600 testova. Vrlo brzo može biti više od 1.000 a može da se meri i hiljadama“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara rekla da su testovi na korona virus koji se koriste na „Batutu“ pouzdani i „trenutno najbolji koji postoje na svetskom tržištu“, kao i da je predviđeno da daju rezultate za četiri do pet sati, a da je zastoj u saopštavanju rezultata nekih testova došao zbog velikog broja ljudi koji su došli iz inostranstva i koji su testirani.

Ona je rekla da su „petominutini testovi na korona virus dobri za orijentaciju“ ali sa velikim procentom lažnih dijagnoza, i da su se srpske ustanove opredelile „na uštrb komfora za specifičnije i senzitivnije testove“.

Svi zdravstveni radnici kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom nisu više u zdravstvenom sistemu, korona virus nije ušao u zdravstveni sistem, odnosno nije se desio prenos sa zdravstvenog radnika na pacijenta, izjavila je danas zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je za TV B92 rekla da ne zna tačan broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi korona virusom, ali da je „činjenica da su zdravstveni radnici najizloženiji“.

„Što se tiče kapaciteta našeg zdravstvenog sistema, on je dovoljan imajući u vidu dosadašnje potrebe. Smeštaj (pacijenata) sajamskog tipa je za najgori mogući scenario. Da se ne pomisli da su nama pune sve klinike u Beogradu pa se zato pune sajamske prostorije“, kazala je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima na Beogradski sajam se upućuju „oni koji su dobrog zdravstvenog stanja i na korak od otpuštanja kući“ da bi u bolnicama imalo mesta za sve teže obolele.

Ona je rekla da od sada niko neće moći da bude u kućnoj samoizolaciji jer se pokazalo da „nije sprovođena koliko je trebalo, i da su neke pozitivne osobe (na korona virus) izlazile i nesmetano se kretale“.

Na pitanje novinara šta sa decom samohranih roditelja kod kojih se utvrdi da su pozitivni na korona virus, Kisić Tepavčević je odgovorila da će se to rešavati „od slučaja do slučaja i zavisno od uzrasta“, ali da je najbolja mera zajednička izolacija ukoliko su zaraženi i dete i roditelj i ukoliko imaju lakši oblik kliničkog ispoljavanja“.

izvor: BETA; DANAS
Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Gol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *