Кисић: Тестирање на корона вирус у више установа, капацитет до 4.500 тестова дневно

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се најављени проширени круг тестирања на корона вирус пре свега односи на здравствене раднике и на оне који су хоспитализовани због клиничке слике, без обзира да ли су путовали у иностранство или не.

Кисић Тепавчевић је за ТВ Б92 изјавила да ће искључиво лекари одређивати ко ће бити обухваћен таквим тестирањем и да неће бити могуће да неко самоиницијативно тражи тестирање зато што има психолошки притисак.

„И до сада су тестиране све особе које су сумњиве. Тестираће се и даље колико буде требало са тим максималним капацитетом од 4.500 тестова дневно“, казала је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да су тестови на корона вирус до сада рађени само на Институту „Батут“ а да ће убудуће тестирање бити могуће и у другим установама.

„Данас је по први пут урађено више од 600 тестова. Врло брзо може бити више од 1.000 а може да се мери и хиљадама“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је одговарајући на питање новинара рекла да су тестови на корона вирус који се користе на „Батуту“ поуздани и „тренутно најбољи који постоје на светском тржишту“, као и да је предвиђено да дају резултате за четири до пет сати, а да је застој у саопштавању резултата неких тестова дошао због великог броја људи који су дошли из иностранства и који су тестирани.

Она је рекла да су „петоминутини тестови на корона вирус добри за оријентацију“ али са великим процентом лажних дијагноза, и да су се српске установе определиле „на уштрб комфора за специфичније и сензитивније тестове“.

Сви здравствени радници код којих је потврђена инфекција корона вирусом нису више у здравственом систему, корона вирус није ушао у здравствени систем, односно није се десио пренос са здравственог радника на пацијента, изјавила је данас заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је за ТВ Б92 рекла да не зна тачан број здравствених радника који су заражени корона вирусом, али да је „чињеница да су здравствени радници најизложенији“.

„Што се тиче капацитета нашег здравственог система, он је довољан имајући у виду досадашње потребе. Смештај (пацијената) сајамског типа је за најгори могући сценарио. Да се не помисли да су нама пуне све клинике у Београду па се зато пуне сајамске просторије“, казала је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима на Београдски сајам се упућују „они који су доброг здравственог стања и на корак од отпуштања кући“ да би у болницама имало места за све теже оболеле.

Она је рекла да од сада нико неће моћи да буде у кућној самоизолацији јер се показало да „није спровођена колико је требало, и да су неке позитивне особе (на корона вирус) излазиле и несметано се кретале“.

На питање новинара шта са децом самохраних родитеља код којих се утврди да су позитивни на корона вирус, Кисић Тепавчевић је одговорила да ће се то решавати „од случаја до случаја и зависно од узраста“, али да је најбоља мера заједничка изолација уколико су заражени и дете и родитељ и уколико имају лакши облик клиничког испољавања“.

извор: БЕТА; ДАНАС
Фото: Бета/Председништво Србије/Димитрије Гол

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *