Кисић Тепавчевић: До овога није требало да дође

Број оболелих у последња два дана је повећан, али због ширења инфекције у затвореном колективу, сматра епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и додаје да се то знатно разликује од ширења у општој популацији.

„Када говоримо о апсолутним бројевима, дошло је до одређеног скока оболелих у последња два дана, али је скок на рачун ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од епидемиолошке ситуације са ширењем у општој популацији“, рекла је Кисић Тепавчевић за РТС.

Како оцењује, до тога није требало да дође и то је могло да се спречи.

Према њеним речима, на време се реаговало и битно је нагласити да су новооткривени случајеви у Врању углавном асимптоматски облици инфекције и да се не спроводи активан надзор над овим обољењем, ти случајеви инфекције се не би ни открили.

Она је казала и да све мање људи има генерално индикацију за тестирање.

„Један од бољих индикатора је да има све мање особа који задовољавају дефиницију случаја за тестирање“, истакла је она и додала да то иде жељеним током ка постепеном гашењу епидемије.

„Имали смо ширење у одређеним колективима, спречило се даље ширење, али је утицало на скок бројева када је у питању сагледавање целокупне епидемиолошке ситуације“, рекла је Кисић Тепавчевић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Слободан Миљевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *