Кинески стручњаци стижу до краја недеље

Амбасадорка Кине Чен Бо изјавила је данас да очекује да кинески стручњаци за борбу са корона вирусом стигну у Србију до краја недеље, а председник Александар Вучић захвалио је на помоћи и подршци коју Кина пружа Србији и свим нашим грађанима.

„Ми смо мала зеља и мали народ, али смо веома искрено и са великом пажњом пратили све што се дешава у Кини и веровали у снагу вашег председника Си Ђинпинга, у снагу вашег народа, КП Кине, у снагу свих ваших људи“, рекао је председник Србије после разговора са Чен Бо.

Вучић је истакао да је Кина успела, ако не до краја, а онда са великом сигурношћу да победи највећу пошаст савременог света, на чему је честитао тој земљи.

„Желим да вам изразим огромну захвалност на пажњи коју пружате Србији, јер наше су очи сада упрте у вас“, нагласио је Вучић.

Он је указао да Србија још није у ситуацији у каквој су неке друге земље, али да ће тако нешто ускоро уследити и код нас, а да бисмо избегли тај најгори сценарио, потребна нам је кинеска помоћ и подршка.

„Зато вас молим да нам пошаљете све што можете, и није нам ту проблем новац. Да нам пошаљете од маски, рукавица… Треба нам десетине милиона маски, рукавице, респиратори… Буквално свега, а понајвише нам треба вашег знања и људи који би желели у Београд и Србију да нам помогну како да из ове тешке кризе изађемо а да немамо десетине и хиљаде мртвих“, рекао је Вучић.

Он је приметио да су му се многи у земљи, али и свету, смејали када је говорио о највећем поштовању према председнику Кине, те истакао да и данас то говори, уз све личне наде које су усмерене и уперене у Си Ђинпинга.

„Ми не тражимо новац, ми тражимо нешто што је много више од новца. Овог пута тражимо кинеску љубав, тражимо ваше људе да нам помогну, што је важније од свега. А, друго, да нам омогућите да можемо да купимо. Бескрајно вам хвала на свему и молим вас да пренесете моје најсрдачније честитке и најискреније поздраве председнику Кине, великом Си Ђинпингу“, рекао је Вучић.

Амбасадорка Кине захвалила је Вучићу на тим речима додајући да је већ два његова писма послала Сију и да ће кинеска страна обратити велику пажњу на потребе Србије у борби против вируса.

„Већ смо одлучили да дајемо донацију, а онда да пошаљемо и стручњаке“, рекла је Чен и додала је да ће Вучићу у току дана дати списак шта ће Кина све урадити.

„Ако све буде добро, надам се до краја ове недеље да ће доћи стручњаци из Кине“, навела је она, а Вучић је на то рекао да је за Србију сваки дан важан.

Чен је казала да у Кини када је реч о борби са корона вирусом све рачунају по сатима, као и да су обични грађани у Кини веома позитивно реаговали на Вучићев позив за помоћ.

Председник Србије је додао да је то видео и истакао да је грађанима Кине бескрајно захвалан на томе.

Амбасадорка је рекла да је Вучићеву ванредну конференцију за медије гледало чак више од 300 милиона људи.

Вучић је захвалио још једном на томе и упутио им најсрдачније поздрава уз речи:

„Чекамо овде нашу кинеску браћу. Показало се да без вас Европа тешко може да се одбрани, ми то не кријемо јер ми не можемо и нисмо у стању без Кине и кинеске браће то да урадимо“, рекао је председник Србије.

Амбасадорка је то рекла да је и Кина од Србије добила велику подршку на почетку борбе са короном, а Вучић је прокоментарисао да је то ипак више била вербална подршка.

„И наши грађани кажу да ми морамо да вратимо такву подршку“, додала је она.

Вучић је истакао да је Кина била уз Србију и 1999. године и су Кинези и данас у највећој мери са Србијом.

Хвала вам много, поручио је Вучић.

извор: РТВ, ТАНЈУГ
фото:  Председништво Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *