Кинески стручњаци оценили – епидемију држимо под контролом

Кинески стручњаци, који су синоћ допутовали у Београд, оценили су данас да Србија држи епидемиолошку ситуацију под контролом, јер за 97 одсто заражених случајева наша струка зна како су се ти људи инфицирали, изјавила је данас заменик директора Института за јавно здравље Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Одговарајући на питање новинара на конференцији у Влади Србије, Кисић Тепавчевић је казала да су кинески стручњаци, међу којима су епидемиолози, пулмолози, специјалисти ургентне медицине, већ јутрос у 9.00 сати обишли Институт за јавно здравље Батут где су се упознали како функционише наш здравствени систем.

„Од самог јутра, пре него што су званично присуствовали састанцима наших кризних штабова, упознали су се како функционише наш здравствени систем, као и са комплетним прегледом епидемиолошке ситуације. Тако да сада имају полазну тачку одакле заједничким радом сада можемо да видимо како најефикасније да делујемо“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, кинески стручњаци су позитивно оценили преглед наше досадашње епидемиолошке ситуације, додајући да им је показано да у око 97 одсто случајева епидемиолошка истраживања су утврдила ко се од кога заразио.

„Имамо тај пут инфекције јасно дефинисан и види се како се десило заражавање, а то је наишло на позитивне коментаре кинеских стручњака, јер то апсолутно говори да, иако имамо локалну трансмисију, ширење инфекције је итекако под контролом“, подвукла је Кисић Тепавчевић.

Истиче, да уколико сви грађани буду били савесни и одговорни у наредном периоду, Србија је на добром путу да сузбије епидемију као што је то учинила Кина.

„Још је рано да се прича о томе, али нам је полазна основа јако добра“, указала је Кисић Тепавчевић.

Сматра да ће се кинески стручњаци у нашој земљи задржати између седам и 14 дана, као и да постоји могућност њиховог поновног доласка по потреби.

Каже да су кинески стручњаци отворени за сарадњу, спремни да одговоре на сва питања наших лекара, указујући да су то људи који су у претходна два месеца били у контакту са више хиљада болесника.

Пресек епидемиолошког стања убудуће једном дневно

Кисић Тепавчевић најавила је да ће грађани од сутра бити извештавани једном дневно, у 15.00 сати, о епидемиолошкој ситуацији.

Она је објаснила да се то чини имајући у виду чињеницу ограничења кретања.

Све информације и даље ће бити доступне, само се, каже Кисић, мења динамика извештавања.

„Од сутра извештаваћемо једном дневно на конференцији за штампу у 15 часова, у Влади. Није се променила епидемиолошка ситуација, осим што хоћемо да будемо ефикаснији и оперативнији. Извештај од 15 часова обухватаће од сутра резултате свих тестирања од 15 часова претходног дана до 15 часова текућег дана“, рекла је Кисић-Тепавчевић.

Казала је да ће вечерас бити извештаја у 18 часова, на сајту Министарства здравља и COVID-19, као и до сада, те да нису на овој прес конференцији могли да изнесу нове информације у односу на оне од 8 сати ујутру.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Председништво Србије)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *