KADA ĆE PONOVO OŽIVETI TRŽIŠTE POLOVNIH AUTOMOBILA?

Vanredno stanje usled epidemije virusa KOVID-19 praktično je stopiralo kupoprodaju polovnih automobila, pokazuje nedavno istraživanje koje je sproveo sajt “Polovni automobili”. Pitali smo portparola tog sajta Branislava Grkovića da li je za vreme vanrednog stanja bilo kupoprodaja, kada možemo očekivati stabilizaciju tržišta i hoće li biti pada cena automobila usled ovih nepovoljnih okolnosti.

foto: webiz
foto: webiz

Vanredno stanje odrazilo se na pad prometa u mnogim sektorima, pa i u slučaju kupoprodaje polovnih automobila. Kakva je trenutna situacija?
Nakon ozbiljnog zatišja, možemo reći da se situacija malo popravlja. Mi smo početkom aprila radili jedno istraživanje među trgovcima polovnih automobila, koje je pokazalo da 81 odsto njih od početka vanrednog stanja nije prodalo nijedan automobil. Prema podacima koji nam danas stižu sa terena, prodaja ima, ali to nije ni približno onom što smo imali pre ove situacije.
Koji su najčešći razlozi za odustajanje, ili odlaganje kupoprodaje?
Jedno od istraživanja koje smo takođe radili, ali ovog puta među našim registrovanim korisnicima i onima koji su u procesu kupovine automobila, pokazalo je da većina njih, zapravo, nije odustala od kupovine, već samo odložila taj plan. Dobra vest je da je samo 13 odsto njih odustalo, dok je dve trećine njih navelo da odlaže kupovinu dok ne prođe ova situacija. Ohrabrujuće je to što bi polovina od tih koji čekaju povoljnije okolnosti i u ovom trenutku kupila automobil ukoliko bi se pojavilo nešto što im odgovara. Nažalost, gotovo svi tvrde da su za ovo vreme smanjili budžet za kupovinu.
Da li je procedura kupoprodaje otežana usled vanrednog stanja, ili se odvija nesmetano?
Ukoliko kupujete automobil na auto-placu, vi ne radite prenos vlasništva i u tom slučaju je potrebno samo da svu dokumentaciju pošaljete policiji u mestu gde živite. Ta procedura ide relativno brzo jer vam pomažu auto-placevi, pa na dobijanje tablica čekate svega dva-tri dana. Ako kupujete automobil od fizičkog lica, trenutno je lakše preneti vlasništvo nego što je to bilo na početku vanrednog stanja. Notari su počeli da overavaju kupoprodajne ugovore, a nakon toga potrebno je da podnesete zahtev za plaćanje poreza Poreskoj upravi, kao i zahtev MUP-u za dobijanje novih tablica. Potrebno je malo više strpljenja nego ranije jer je procedura nešto sporija, ali obe varijante kupovine se mogu završiti do kraja, bez problema.
Kada možemo očekivati oživljavanje tržišta polovnih automobila i od čega to zavisi?
Teško je proceniti jer je situacija neizvesna, a tu, pre svega, mislim na najave novog talasa epidemije. Većina naših ispitanika smatra da kupoprodaja može da se nastavi odmah nakon ukidanja vanrednog stanja. Može se očekivati da bi tada tržište moglo da proradi, ali je, u svakom slučaju, prognoza većine da će u ovoj godini prodaja pasti i do 50 odsto.

Kakve su vaše procene kad je reč o cenama? Hoće li biti njihovog snižavanja, ili ne očekujete veće promene?
Nezahvalno je u ovom trenutku bilo šta procenjivati. Trenutno radimo analizu kako bismo utvrdili da li je bilo nekih odstupanja i prvi utisak je da toga nije bilo. U svakom slučaju, ne može se očekivati da automobil, koji je do pre mesec dana koštao 5 hiljada evra, posle vanrednog stanja košta 3 hiljade evra. Ne očekujemo da će se desiti baš takvi poremećaji na tržištu, tako da mogu da se dese, eventualno, individualne promene u cenama koje nisu drastične. Tržište sada praktično stoji, svi čekamo šta će se desiti i na osnovu toga ćemo donositi dalje odluke. Od toga što je pred nama zavisiće i formiranje cena.

autor: Milijana Kočić
naslovna: pixabay, autopotrošač

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *