КАДА ЋЕ ПОНОВО ОЖИВЕТИ ТРЖИШТЕ ПОЛОВНИХ АУТОМОБИЛА?

Ванредно стање услед епидемије вируса КОВИД-19 практично је стопирало купопродају половних аутомобила, показује недавно истраживање које је спровео сајт “Половни аутомобили”. Питали смо портпарола тог сајта Бранислава Грковића да ли је за време ванредног стања било купопродаја, када можемо очекивати стабилизацију тржишта и хоће ли бити пада цена аутомобила услед ових неповољних околности.

фото: webiz
фото: webiz

Ванредно стање одразило се на пад промета у многим секторима, па и у случају купопродаје половних аутомобила. Каква је тренутна ситуација?
Након озбиљног затишја, можемо рећи да се ситуација мало поправља. Ми смо почетком априла радили једно истраживање међу трговцима половних аутомобила, које је показало да 81 одсто њих од почетка ванредног стања није продало ниједан аутомобил. Према подацима који нам данас стижу са терена, продаја има, али то није ни приближно оном што смо имали пре ове ситуације.
Који су најчешћи разлози за одустајање, или одлагање купопродаје?
Једно од истраживања које смо такође радили, али овог пута међу нашим регистрованим корисницима и онима који су у процесу куповине аутомобила, показало је да већина њих, заправо, није одустала од куповине, већ само одложила тај план. Добра вест је да је само 13 одсто њих одустало, док је две трећине њих навело да одлаже куповину док не прође ова ситуација. Охрабрујуће је то што би половина од тих који чекају повољније околности и у овом тренутку купила аутомобил уколико би се појавило нешто што им одговара. Нажалост, готово сви тврде да су за ово време смањили буџет за куповину.
Да ли је процедура купопродаје отежана услед ванредног стања, или се одвија несметано?
Уколико купујете аутомобил на ауто-плацу, ви не радите пренос власништва и у том случају је потребно само да сву документацију пошаљете полицији у месту где живите. Та процедура иде релативно брзо јер вам помажу ауто-плацеви, па на добијање таблица чекате свега два-три дана. Ако купујете аутомобил од физичког лица, тренутно је лакше пренети власништво него што је то било на почетку ванредног стања. Нотари су почели да оверавају купопродајне уговоре, а након тога потребно је да поднесете захтев за плаћање пореза Пореској управи, као и захтев МУП-у за добијање нових таблица. Потребно је мало више стрпљења него раније јер је процедура нешто спорија, али обе варијанте куповине се могу завршити до краја, без проблема.
Када можемо очекивати оживљавање тржишта половних аутомобила и од чега то зависи?
Тешко је проценити јер је ситуација неизвесна, а ту, пре свега, мислим на најаве новог таласа епидемије. Већина наших испитаника сматра да купопродаја може да се настави одмах након укидања ванредног стања. Може се очекивати да би тада тржиште могло да проради, али је, у сваком случају, прогноза већине да ће у овој години продаја пасти и до 50 одсто.

Какве су ваше процене кад је реч о ценама? Хоће ли бити њиховог снижавања, или не очекујете веће промене?
Незахвално је у овом тренутку било шта процењивати. Тренутно радимо анализу како бисмо утврдили да ли је било неких одступања и први утисак је да тога није било. У сваком случају, не може се очекивати да аутомобил, који је до пре месец дана коштао 5 хиљада евра, после ванредног стања кошта 3 хиљаде евра. Не очекујемо да ће се десити баш такви поремећаји на тржишту, тако да могу да се десе, евентуално, индивидуалне промене у ценама које нису драстичне. Тржиште сада практично стоји, сви чекамо шта ће се десити и на основу тога ћемо доносити даље одлуке. Од тога што је пред нама зависиће и формирање цена.

аутор: Милијана Кочић
насловна: pixabay, autopotrošač

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *