Историјска турнеја у шест градова

Са шест великих концерата у шест кинеских градова оркестар Српског народног позоришта уз диргента, госта из Италије, Андреу Солинаса и солисткињу, сопран Евгенију Јеремић ,великом турнејом, прославиће новогодишње празнике и изузетно успешан почетак 159. сезоне.
“Оркестар опера и уопште опера први пут после дугог времена иде на тако дугу и значајну турнеју. Последња таква била је у Ираку у 1986. године. Српско народно позориште, отвара се према огромном кинеском тршишту. Ово је прва оперска кућа из наше земље која се отвара ка Источном тржишту које интезивно тражи наше уметнике,” каже директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.


На концертном програму су неке од најпознатијих Вердијевих арија, преко Штрауса све до Чајковског и Калмана.
“Изузетно сам почаствован што сам део ове турнеје. Заједно са невероватним оркестром Српског народног позоришта покушаћемо на најлепши начин да пренесемо све лепоте музике и културе ових поднебља кроз Вердијев репертоар и Бечки валцер. У том смислу ова улога ми долази као ствар престижа и уз велику одговорност да са публиком у Кини поделимо пасију ка музици,” објашњава диригент, маестро Андреа Солинас.
Оркестар Српског народног позоришта посетиће шестг радова кинеске провинције Шандонг. Реч је о провинцији са једном планином, једном реком и једним свецем: Конфучијем, јер је то место рођења овог великог филозофа. Поред тога, министарство културе и информисања има остварену сарадњу са том провинцијом.
“Предстојећа новогодишња турнеја оркестра опера Српског народног позоришта говори само о чињеници колико потенцијалa има наш ансамбл, а то су препознали наши пријатељи из Кине. Изузетно смо поносни и радујемо се турнеји поготово јер оркестар опера Српског народног позоришта на тај начин отвара своја врата не само Европе, већ и читавом свету.“ објашњава ресорна покрајинска секретарка, ДраганаМилошевић.
Након велике турнеје, планирана је и сарадња са организацијом “Џипак” из Бостона, то је асоцијација која помаже промовисању младих талената. Планирано је да се уради копродукција, Моцартовог “Дон Ђованија” као премијерна представа, не као обнова већ постојеће. У марту ће бити актуелна још једна копродукција, са губернаторским оркестром Иркутске области из Русије и њиховим хором. План је да се 24.марта одржи концерт, Вердијев “Реквијем”. То би требала да буде полазна тачка за дуготрајнију сарадњу са филхармонијом и хором Иркутске области. Оно што је један од најважнијих пројеката за Оперу у следећем периоду је “Cross оpera” која сада улази у завршну фазу, премијере су 08.маја у Модени, 15.маја у Линцу и 21.маја у Новом Саду.

СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *