Исламски верници прослављају Бајрам, честитала им и премијерка Србије

Рамазански бајрам, муслимански празник који обележава крај месеца Рамазана и којим се означава крај рамазанског поста, обележава се три дана.

„Иза нас је месец Рамазан, пуних тридесет дана одрицања од хране и пића. Суштина и смисао поста није само апстиненција од хране и пића, како се то обично мисли, то је средство којим се долази до циља, а то је духовно уздизање човека“, навео је координатор верско-просветне службе Мешихата Исламске заједнице у Србији, Решад Плојовић за РТС.

Порука рамазанског поста је, каже, приближавање „узвишеном господару“, створитељу, као и приближавање свом брату, односно човеку.

„Јер човек, када му је ускраћена одређена благодат, тек тада види и саосећа са онима којима су те благодати ускраћене. Пост има за циљ да ојача душу како би она остварила контакт и управљала телом, у којем станују различити пориви, нагони и страсти, како наша душа не би дозволила телу да се сроза на ниво недостојан човеку“, истакао је Плојовић.

С обзиром на специфичне околности у којима се прославља овогодишњи Бајрам, због епидемије вируса корона, Плојовић је рекао да су позвани верници да бајрамске дане „ипак проведу другачије него што је традиција“.

„Наравно нисмо тражили да се у потпуности одложе или елиминишу та наша међусобна посећивања. Али, тражили смо да се на неки начин задрже унутар круга породице, најближе родбине“, поручио је он.

Честитка премијерке Брнабић

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је Рамазански бајрам свим грађанима исламске вероисповести, Реису-л-улеми Исламске заједнице Србије и главном муфтији Исламске заједнице у Србији.

„У времену великих искушења за цео људски род, борећи се заједничким снагама против пошасти која је угрозила здравље и животе људи, желим да вам у лично име, као и у име свих чланова владе честитам Рамазански бајрам, са жељом да га проведете у радости и љубави са својим најближима, делећи са њима заслужене тренутке породичне среће.

На дан великог празника, желим да вам захвалим на солидарности, љубави и разумевању коју сте показали у време наше борбе за здравље сваког члана нашег друштва, са јасном визијом да нам само међусобно поштовање, толеранција и брига о сваком од нас може обезбедити прави пут у сигурнију и бољу будућност“ наводи се у честитки премијерке Брнабић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

извор: ТАНЈУГ; РТВ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *