Za kršenje zabrane kretanja presuđeno više od 51 milion dinara novčanih kazni

Prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su ukupno više od 51 miliona dinara novčanih kazni u prvih 10 dana od donošenja Uredbe o zabrani kretanja na javnom mestu za vreme vanrednog stanja, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Kažnjeno je ukupno 1.049 osoba, različite starosne dobi, novčanim kaznama od 50.000 do 150.000 dinara zbog prekršaja po tri osnova, kažu za Tanjug u pravosudnim organima.

Zbog kršenja naredbe kojom je ograničeno kretanje starijima od 65, odnosno 70 godina, kažnjeno je 56 osoba.

Takođe, zbog kršenja ograničenja kretanja za vreme policijskog časa od 17 do 5.00 ujutro, do sada su kažnjene 542 osobe. Samo tri osobe su kažnjene zbog šetnje parkom i rekreativnom površinom, uprkos zabrani. Ukupan iznos novčanih kazni je 51.268.020 dinara.

U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale verovatno čekati na pravosnažnost nakon žalbe.

Uredbom Vlade od 21. marta ove radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara. U pojedinim slučajevima sudovi su ublažavali kazne ispod propisanog minimuma, kao što je to bio slučaj sa roditeljima koji su se sa decom kolima pre dva dana zatekli na mostu Gazela nakon početka policijskog časa.

Policija je juče najavila pojačane kontrole poštovanja policijskog časa, kao i kretanja u saobraćaju pred njegov početak.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je neophodno da se zabrani okupljanje građana i na javnim mestima kao što su Ada Ciganlija, Košutnjak, dunavski i savski kej i da će, ukoliko Vlada Srbije to uradi, gradske vlasti sprovesti takvu odluku.

izvor: TANJUG, RTV
RTV (Ilustracija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *