За кршење забране кретања пресуђено више од 51 милион динара новчаних казни

Прекршајни судови у Србији изрекли су укупно више од 51 милиона динара новчаних казни у првих 10 дана од доношења Уредбе о забрани кретања на јавном месту за време ванредног стања, у циљу спречавања ширења корона вируса.

Кажњено је укупно 1.049 особа, различите старосне доби, новчаним казнама од 50.000 до 150.000 динара због прекршаја по три основа, кажу за Танјуг у правосудним органима.

Због кршења наредбе којом је ограничено кретање старијима од 65, односно 70 година, кажњено је 56 особа.

Такође, због кршења ограничења кретања за време полицијског часа од 17 до 5.00 ујутро, до сада су кажњене 542 особе. Само три особе су кажњене због шетње парком и рекреативном површином, упркос забрани. Укупан износ новчаних казни је 51.268.020 динара.

У неким случајевима изречене новчане казне грађани су одмах платили, док ће остале вероватно чекати на правоснажност након жалбе.

Уредбом Владе од 21. марта ове радње су предвиђене као прекршаји за које се може изрећи казна од 50.000 до 150.000 динара. У појединим случајевима судови су ублажавали казне испод прописаног минимума, као што је то био случај са родитељима који су се са децом колима пре два дана затекли на мосту Газела након почетка полицијског часа.

Полиција је јуче најавила појачане контроле поштовања полицијског часа, као и кретања у саобраћају пред његов почетак.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је неопходно да се забрани окупљање грађана и на јавним местима као што су Ада Циганлија, Кошутњак, дунавски и савски кеј и да ће, уколико Влада Србије то уради, градске власти спровести такву одлуку.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
РТВ (Илустрација)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *