ZNAČAJ PRIMENJENIH ISTRAŽIVANJA ZA RAZVOJ NAUKE I REŠAVANJE PROBLEMA PRAKSE U SAVREMENOM DRUŠTVU

14.11.2019. znacaj primenjenih istrazivanja

U Beogradu se, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u petak, 15. novembra 2019. godine, održava Treća međunarodna naučna konferencija, posvećena „ZNAČAJU PRIMENJENIH ISTRAŽIVANJA ZA RAZVOJ NAUKE I REŠAVANJU PROBLEMA PRAKSE U SAVREMENOM DRUŠTVU“. Organizator Konferencije je međunarodno udruženje metodologa društvenih nauka, a su organizatori su Institut za srpsku kulturu iz Prištine – Leposavića i Poslovni i pravni fakultet Univerziteta Union „Nikola Tesla“ iz Beograda. Akademski pokrovitelj Treće međunarodne naučne Konferencije je Akademijski odbor za biomedicinska istraživanja Srpske Akademije nauka i umetnosti, a medijski pokrovitelj Društvo novinara Vojvodine.
Eminentni naučnici – učesnici konferencije iz 12 zemalja će različitim multidisciplinarnim pristupima, argumentovano raspravljati o: (1) Opštim, razvojnim i problemskim pitanjima primenjenih istraživanja u društvenim i ostalim naukama i o njihovom značaju za razvoj nauke i unapređenje društvene prakse; (2) Odnosu između primenjenih, fondamentalnih (osnovnih) i razvojnih dijagnostičkih i prognostičkih istraživanja u društvenim i ostalim poljima nauke; (3) Ulozi i značaju primenjenih istraživanja u: ekonomiji, političkim, pravnim, organizacionim, bezbednosnim, vojnim, pedagoškim, andragoškim i policijskim naukama, socijalnom radu; psihologiji, filozofiji, teologiji, arheologiji, etnologiji, istoriji, jeziku i književnosti, naukama o sportu; umetnosti, kulturi i komunikologiji, i drugim naukama; te o: (4) Primeni osnovnih, opštenaučnih i metoda za prikupljanje podataka, kao i kvantitativnih i kvalitativnih metoda u procesu primenjenih istraživanja; (5) primeni aplikativnih istraživanja u privredi, društvenim delatnostima i javnom sektoru; (6) Odnosu operacionalnih i primenjenih istraživanja i njihovm značaju za nauku i društvenu praksu u savremenim državama; kao i o (7) Strategijama kvalitativnih istraživanja u društvenim naukama, i o (8) Konceptualizaciji i rekonceptualizaciji naučnih projekata u primenjenim istraživanjima … .
Zakonita je činjenica da nema napretka nauke i naučnih istraživanja, bez razvoja naučnih metoda i metodologije kao fundamentalne nauke koja izučava metode naučnih istraživanja i njihovu primenu u osnovnim, primenjenim i razvojnim, rekonstruktivnim, dijagnostičkim i prognostičkim istraživanjima. Budući da se metodologija nauka danas nalazi u sveopštoj krizi, očekuje se da će razmena iskustava i mišljenja eminentnih metodologa i naučnika na međunarodnoj konferenciji dati novi impuls razvoju naučnih istraživanja bez kojih nema osmišljenog razvoja i prosperiteta savremenih država u budućnosti.
Polazeći od velikog značaja primenjenih istraživanja za razvoj nauke i rešavanje problema prakse u savremenim društvima, pozivamo pisane i elektronske medije da prate naučnu raspravu na Konferenciji i informišu naučnu i širu društvenu javnost o njenim rezultatima. Ispred međunarodnog udruženja metodologa, osobe za kontakt sa medijima su: Profesor dr Neđo Danilović, tel. +381 63 241 761, e-mail: danilovic.nedjo@gmail.com
i MS Nikola Jović, tel. +381 63 866 17 27, e-mail: metodologija.nikola@gmail.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *