Због поплава у 20 градова и општина ванредна ситуација

„У 20 градова и општина у Србији проглашена је ванредна ситуација због поплава изазваних обилним падавинама“, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Он је навео да се у свим кризним тачкама ситуација полако смирује и да ће се већ данас радити пријава штете, да ће комисија изаћи на терен и радити процену.

„Евакуисано је 275 особа, а данас се наставља потрага за брачним паром из Студенице. Близу 500 објеката је поплављено на свим кризним тачкама“, рекао је Марић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да поплаве нису изненадила, да су биле најављене обилне падавине и да су људи из Сектора за ванредне ситуације већ у недељу били на терену.

Наводи да је доста путних праваца оштећено, да је доста саобраћајница у прекиду, али да се и Војска Србије укључила да на местима где су срушени мостови и прекинут саобраћај сагледа могућност изградње понтонских мостова.

„Пред нама период стабилнијег времена, према прогнозама РХМЗ. Сада се иде на то да се живот врати у нормалну, да се људи врате кућама, успостави нормално функционисање“, закључио је он.

У прекиду је саобраћај на више регионалних путева, поплављена су бројна домаћинства, стотине грађана је евакуисано, а две особе воде се као нестале.

МУП Србије

Ванредна ситуација је уведена у Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Ивањици, Краљеву, Љигу, Мионици, Коцељеви, Владимирцима и Трстенику, наводи РТС.

Брачни пар из Студенице води се као нестао. Наиме, претпоставља се да су се они удавили када су покушали да напусте кућу.

Спасилачке екипе из Краљева јуче нису успеле да приђу њиховој кући, па је поподне у Студеницу упућен хеликоптер МУП-а.

Када су специјалне јединице МУП-а успеле да уђу у кућу, нису никога затекле.

У Ариљу је киша престала, а вода се повлачи, а и водостај Ибра у Краљеву јутрос је нешто нижи.

РХМЗ је упозорио да ће водостаји и данас бити у умереном порасту са достизањем упозоравајућих нивоа на Млави, Пеку, Тимоку, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, као и на сливу Јужне Мораве са притокама.

колубара, поплава, река, поплаве

Танјуг (Раде Прелић)

У прекиду је саобраћај на више регионалних путева.

В.д. директора Јавног предузећа „Путеви Србије“ Зоран Дробњак изјавио је синоћ за Танјуг да се ситуација са поплавама из сата у сат мења и да је брзом реакцијом путара санирано 120 километара путева на којима је саобраћај био у прекиду услед обилних кишних падавина.

„Најкритичније је било у Западној Србији. Један мост је пао у Љубовији, мост је стар 50 година, стубови су тада пројектовани у кориту реке и то је био проблем. Урадићемо девијацију и поставићемо понтон, да би за дан-два саобраћај почео да функционише“, рекао је Дробњак.

Он је навео да је критично било и у Адранима код Краљева, где је водостај реке дошао до моста, у Ариљу, Новом Пазару и Рашкој.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је приликом обиласка поплављеног подручја у Косјерићу да је држава све урадила да до тога не дође и да ће штета бити брзо надокнађена.

Ванредна ситуација у Горњем Милановцу

Штаб за ванредне ситуације општине Горњи Милановац прогласио је ванредну ситуацију у девет месних заједница и мобилисао екипе, које ће што пре покушати да отклоне штету на путној инфраструктури и на мостовима, рекао је данас начелник Штаба Милорад Димитријевић.

поплаве, поплава, љубовија

Танјуг (ЕПС/ ДАНИЛО МИЈАТОВИЋ)

Највише штете нането је пољопривредним усевима. Најтежа ситуација је на делу Брусничке месне заједнице у Млаковцу, Брђанима, Бершићима, Горњим Бранетићима, у Лозњу, Бањанима, Озрему, Угриновцима и Заграду.

Према речима Димитријевића, формирана је комисија за процену штете која ће извршити процену одмах када се вода повуче.

Штаб за ванредне ситуације, уз помоћ Републике и Општинске управе, покушаће да пружи помоћ угроженом становништву.

Како се указује, штета на пољопривредним усевима је огромна и велики број пољопривредних произвођача готово је остао без овогодишњих усева, додаје се у саопштењу.

Стање у Љубовији под контролом, почело чишћење

Река Љубовиђа, која се због обилних падавина излила и поплавила око 700 домаћинства и пољопривредна земљишта у Љубовији, данас је за 10 до 15 центиметара нижа, вода се полако повлачи, те је за сада ситуација под контролом, изјавио је за Танјуг председник те општине Милован Ковачевић.

поплава, поплаве

ТАНЈУГ (ЕПС/ ДАНИЛО МИЈАТОВИЋ)

Наводи и да је око 20 домаћинстава још увек без струје, а око 100 кућа и без техничке воде, која се очекује да ће стићи данас до 14 часова.

Ковачевић каже да вода у тој општини тренутно није исправна за пиће и тако ће остати док, истиче, од Завода за јавно здравље Шабац не добију решење да је вода здравствено исправна.

„Ситуација је за сада под контролом, покушавамо да отворимо прилазне путеве, чистимо град, улице, износимо смеће и наносе из дворишта и молимо Бога да не буде више кише“, рекао је Ковачевић за Танјуг.

Каже да је киша мало падала током ноћи и јутрос, али да то није утицало на ниво водостаја Љубовиђе.

У општини су још увек и припадници војске који, у сарадњи са представницима Путева Србије, раде на припремама за постављање понтонског моста на магистралном путу Бајина Башта – Љубовија, где се мост након поплава урушио, али се, каже Ковачевић, тражи и алтернатива земљаног пута.

Обилне падавине нису угрозиле Ваљево, мања штета у селима

Обилне падавине које су задесиле Ваљево и околину нису угрозиле град, мања штета је начињена у сеоским подручјима, на пољопривредним усевима и инфраструктури појединих неасфалтираних и некатегорисаних путева, али ванредна ситуација није проглашена, изјавио је данас градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић.

„И поред обилних, екстремно обилних падавина, на неким местима је било и 110 литара по квадратном метру, никаквих оштећења кроз град није било, нити у ширем градском подручју, а Колубара је примила све велике воде“, рекао је Гвозденовић Танјугу.

Како је истакао, није било елемената да се прогласи ванредна ситуација у Ваљеву.

Гвозденовић је навео да ће се процена штете направити у најкраћем могућем року и оценио тренутну ситуацију у Ваљеву као „феноменалну“, без икаквих опасности за тај крај.

фото: МУП Србије
извор: ТАНЈУГ, ФоНет, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *