За викенд најдужи полицијски час – од петка у 17 до уторка у 5.00 сати

Полицијски час овог викенда биће највероватније од петка у 17.00 часова до уторка у 5.00 сату ујутру, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Циљ ове мере је смањење ширења корона вируса. Вучић је, поводом захтева Синода СПЦ да се прекине полицијски час на пет сати ради присуства грађана васкршњој литургији, рекао да га је изненадио тај став и да је имао другачији договор с патријархом Иринејом.

Покушаће и сутра, каже, да још једном разговара с патријархом.

Свакако ћемо послушати став струке, а свештенике наравно нећемо хапсити, рекао је председник.

Вучић је рекао да је велики губитак и за српску медицину и за земљу смрт др Миодрага Лазића из Ниша.

Он је такође изјавио да му је драго и да је веома важно што је епидемиолог Предраг Кон остао у Кризном штабу за борбу против вируса корона.

„Драго ми је да је он остао са свима нама. Он де факто води ову причу. Реч је о дивном човеку“, рекао је Вучић.

Председник је додао и да је Кон употребио благу реч када је, раније данас, говорио о онима који њега (Кона) за нешто оптужују.

Епидемиолози су данас на редовној прес конференцији рекли да је по питању прославе Васкрса став струке јасан, односно, како је прецизирала др Дарија Кисић Тепавчевић, да свако окупљање значи ширење вируса и да ту компромиса не сме бити.

Доктор Предраг Кон је рекао да га је дубоко погодио захтев Синода СПЦ, да се верници на пет сати изузму из полицијског часа због васкршње литургије, јер тај захтев, како је истакао, негира све што је у борби против короне до сада постигнуто у настојању да се спасу животи грађана Србије.

Већина православних цркава одлучила је да литургије служи без присуства верника у црквама.

Замолио сам Сија за додатну помоћ

Вучић је изјавио да је замолио председника Кине Си Ђинпинга за додатну помоћ и да је добио уверавање да ће он ту молбу размотрити.

То је, каже, веома важно, јер још траје борба и што више људи тестирамо, то се региструје више оболелих, а ми, истиче председник, за разлику од неких земаља, излазимо са реалним бројевима оболелих и преминулих.

Вучић је рекао да је током данашњег телефонског разговора замолио Сија да дозволе Србији да купи још медицинских апарата, не зато што су нам потребни, већ зато што жели да буде сигуран да ће Србија имати довољно апарата, уколико затреба.

Он је рекао да је Кини и Сију пренео огромну захвалност, истичући да је први пут са њим разговарао телефоном што је велика част за председника бројчано мале земље.

вуциц8877666

TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“
Крив директор ГЦ Ниш, али и деца корисника дома

Вучић је изјавио да је за то што је корона ушла у Геронтолошки центар Ниш крив директор те установе, али и деца корисника тог дома, која су инсистирала да уђу унутра.

„Богу се молимо да код тих људи буде више оних асимптоматских и оних са лаком клиничком сликом и да не дође до тешке слике. Кривац је директор, али није једини и деца тих људи су крива која су инсистирала да уђу у унутра. Кажу – ‘неће моја мајка и отац да умру од короне, већ ЗАТО што неће да виде своју децу'“, рекао је Вучић.

Упозорава да ће од короне умрети много ако се тако буду понашали.

„Говорили су за мене ‘пусти будалу, не зна шта прича’. Молим људе да нам помогну по том питању“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је данас у Италији умрло чак 610 људи, а укупно 22.000 људи и упутио саучешће народу Италије, Шпаније, Француске, Немачке, САД и свим другим земљама које имају велики број умрлих.

Истиче да је корона вирус, како каже Предраг Кон, наш непријатељ, а не онај ко покушава да се бори против вируса и помогне народу и спасе животе људи и да то људи треба да схвате.

„Он је говорио све најлепше о Србији, ја сам га замолио да дозволе да купимо још медицинских апарат, не зато што нам недостају у овом тренутку, већ зато што ја желим да будем сигуран“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је данас и докторима Предрагу Кону и Дарији Кисић Тепавчевић рекао да ће држава да уради оно што је њена дужност, макар морали „нешто и да роде“.

„Све државе се ангажују, тајне службе се ангажују, сви узимају опрему на све могуће начине“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је добио уверавање кинеског председника да ће размотрити његову молбу.

„Очекујем у кратком периоду да нешто што би могло у будућности да нам се догоди, ако све крене по злу, ако крене најгоре, али не мислим да ће тако бити, јер уз сву забринутост, сам и оптимистичан… И да све крене најгоре, ми морамо да имамо све, јер код нас не сме да се догоди…“, рекао је Вучић.

Најбоље ћемо проћи кроз кризу, јер смо се добро припремили

Вучић је истакао да предвиђања показују да ће Србија успешније од свих других да прође кроз кризу изазвану последицама ковид 19, и додао да ће покушати да привредни раст буде на минус 3 или минус 2,8 одсто, иако светске финансијске организације предвиђају да ће бити умањен за више од три одсто.

„Када сам пре неколико дана говорио и на вашој телевизији да ће Србија бити међу најуспешнијим земљама у Европи, био сам суочен са најгорим погрдама. Две године за редом, ову и следећу, убедљиво ћемо имати најбоље резултате“, казао је Вучић.

Нагласио је да је ово највећа криза у последњих 100 година, јер се прогнозира да ће економије попут Италије, Шпаније, али и Хрватске и Црне Горе ићи на минус 9, а Немачка, која је очекивала раст од 4,5 одсто имаће минус од 7,2 процената.

Србија ће, каже, имати најмањи пад, односно како се стручно каже највиши раст.

„То ће да буде на око минус 3, чиме би на европском нивоу били први или други. А то је зато што смо добро припремљени. Потцењивали смо себе, а спровели смо изванредне реформе 2014.и 2015. Имамо одличну НБС, јавне финансије у целини, имамо добре девизне резерве. Није нам био потребан новац ММФ, док су га неки други узели. То све показује да Србија може успешније од свих других да се носи”, објаснио је он.

То све, према његовим речима, значи да ће Србија лакше него други пребродити кризу, али, нема ни сумње, да ћемо имати проблеме.

Указао је да се у региону већ расправља о смањењу плата у јавном сектору, док то ми не чинимо.

Најавио је драстичну помоћ приватном сектору, подсетио и да су пензије исплаћене у целини, као и једнократна помоћ од 4.000 динара, а пензионери, као и други грађани, могу да очекују и 100 евра, што ће бити исплаћивано 10. или 12.маја.

Пренео је да се више десетина хиљада паушалаца предузетника пријавило за помоћ, која је кренула да се спроводи, а постоје и прве компаније које су се пријавиле за новац из Фонда за развој.

Казао је да ће се настојати да се помогне са корпоративним обвезницама.

„Снажићемо и јачати Ер Србију, која нас је спасила, јер је хиљаде наших људи довезла од Кубе до Балија у Србију. Шта бисмо урадили да своју компанију немамо. Да не кажем колико тона помоћи је Ер Србија донела из Кине, САД и целог света. Урадићемо то и са другим компанијама. Биће несташице новца у региону, и зато ћемо ширити наше компаније у регион“, закључио је Вучић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *